Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Görece köyünde bulunan kum ocağının, etrafında çevrili olan mezarlıklara kadar girdiği ve orada bulunan mezarları da iş makineleriyle kazıp kamyonlara yükleyerek çimento malzemesi yaptığı iddia edildi.
Kum ocağı yakınında toplanan köylüler iş makinelerinin bulunduğu alana yürümek isteyince jandarma izin vermedi.
Yakınlarının mezarını arayan ama bulamayan köylüler, cenazelerinin artık çimentoya karıştığını ileri sürerek, yetkililerden yardım istedi.
“3 mezarlık var”
Hürriyet’te yer alan habere göre, köy sakini Adem Özpınar kum ocağına giden yolun da kendi tapulu tarlalarının içinden geçtiğini dile getirerek, şunları söyledi:
“Ortalama bir 20 dönümlük alanda kocaman bir çukur yapılmış. Bu çukurun içine çocuklarımız düşüyor, hayvanlarımız düşüyor. Dayımın oğlu düştü iki ay yoğun bakımda kaldı.
“Ocağın etrafında köylülere ait üç tane mezarlık var. Bu mezarlıkların yarısı şuanda çimento fabrikasında işlenmiş durumda yetkililerden rica ediyoruz. Anneler gelip çocukların mezarlarını arıyor bulamıyor. Yetkililer duruma bir el atsın.”
“Cenazeleri çimento yaptılar”
Köylülerden Mevlüde Özpınar, "Mezarlarımızı kazdılar, herkesin haberi var. Buradan fabrikalara çimento malzemesi taşıyorlar, mezarları arıyoruz bulamıyoruz” ifadelerini kullanırken, Mehmet Özpınar ise şunları söyledi:
“Bağımızı bahçemizi telef ettiler. Biz buna izin vermeyeceğiz. Bütün Türkiye’ye, meclise sesleniyorum, ya bizi bir yere götürsünler ya da bunları durdursunlar.”
Fahri Özpınar, ise herhangi bir önlem alınmadığını dile getirerek, “Onlara göre burası sahipsiz bir yer. 1-2 aylıkken ölen çocukların mezarlarını da arıyoruz bulamıyoruz. Herhalde çimento olmuş. Götürüp çimento yapıyorlar” dedi.
Çimento malzemesi Mardin’e taşınıyor
Gazete Duvar’dan Vecdi Erbay’ın haberine göre, Mardin Çimento’ya Görece’deki kum ocağından çimento malzemesi taşıyan kum ocağının 2010’da aldığı bir ruhsat var.
Bu ruhsata göre şirket, hazine arazisinde faaliyette bulunabilir.
Köylülerin iddiası ise kum ocağını işletenlerin meralarını, bağ ve bahçeleri ile mezarlıklarını tahrip ettiği yönünde.
Ayrıca iş makineleri ile kamyonların, köylülerin tarlarında açtığı yolları genişlettiği ve bu nedenle topraklarının işgal edildiğinden şikayet ediyorlar.
Mardin Çimento sanayii ve Ticaret A.Ş., 1975 yılında faaliyete başladı. Görece köyünden çıkarılan çimento malzemesi, fabrikanın bulunduğu Mardin’in Kabala beldesine götürülüp işleniyor. (EKN)