Sezen Aksu'nun sahibi olduğu yapım şirketi SN Müzik'in, internet gazetesi Kültür Servisi'ne açtığı davanın beşinci duruşması bugün Çağlayan'da İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Kültür Servisi beraat etti.
İnternet sitesine açılan davanın gerekçesi ise Aksu'nun YouTube için özel hazırladığı şarkısını aynı platform üzerinden yönlendirmesini vererek haber yapmaları.
Kültür Servisi kurucu editörlerinden Aslı Uluşahin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Sezen Aksu'dan özür beklediklerini dile getirdi:
"Beraat ettik! Hiç açılmaması gereken dava nihayet sona erdi. Şimdi Sezen Aksu'dan aleni özür bekliyoruz. Bu dava onun adına açıldı, bir yıl boyunca da arkasında durdu. Bir kültür gazetesini 'sanatçının manevi ve mali haklarına tecüvüz'le suçlayıp sonra kenara çekilemezsiniz.
"Bu süreçte destek olan herkese, avukatımız Gökhan Ahi'ye ve her duruşmayı izleyen şahane insan Fatih Polat'a teşekkür ederiz."
Ne olmuştu?
Sezen Aksu, "Demo" adını verdiği yeni bir albüm hazırlamış, albümden şarkıları YouTube üzerinden yayımlayacağını açıklamıştı. Bu açıklamayı, albümün ilk şarkısı olan "Begonvil"i paylaşarak yaptı. Şarkıya eşlik eden mektubunda "YouTube için özel olarak hazırlanan Demo albümünün ilk parçası Begonvil..." diye yazmıştı.
Kültür Servisi de "Sezen Aksu'dan yeni albüm ve ilk şarkısı" başlığıyla haber yaptı. Haber benzer içerik, başlık ve aynı yönlendirmeyle birçok haber sitesinde de yer aldı.
Sezen Aksu'nun yapım şirketi SN Müzik de bu haberin ardından Kültür Servisi'ne Aksu'nun şarkısının YouTube yönlendirmesine yer verdikleri için telif ihlali gerekçesiyle dava açacaklarını duyurmuştu.
Şirket, uzlaşma için 11 bin lira istemiş, 9 bin lira nakitle anlaşabileceklerini bildirmişti. İnternet gazetesi ise telif hakkı ihlalinde bulunmadıklarını, mahkemede kendilerini savunacaklarını açıklamıştı.
Kültür Servisi yetkilileri, Emniyet'te verdiği ifadede "Bu paylaşım herhangi bir ticari kazanç ve amaç güdülmeksizin yapılmıştır... Sitemize girerek ilgili linke tıklayan nihai kullanıcı zaten demoyu müştekinin kendi YouTube kanalından izlemektedir" açıklamasında bulunmuştu.
Bilişim hukuku uzmanı Avukat Gökhan Ahi ise şöyle demişti:
"Bir içeriğin embed özelliğini açık tutmak, o içeriğin her yerde yayımlanabilmesine bir nevi muvafakat vermek demektir. Tüm mecralarda embed video yayımlamak telif haklarına aykırı bir durum yaratmayacaktır."
(AÖ)