Milliyet Sanat, nisan sayısının büyük bölümünü bu yıl 28. kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Film Festivali’ne ayırdı.
Sinema yazarları Sevin Okyay ve Atilla Dorsay’ın rehberliğinde bir festival turu attırıyor dergi okuyuculara.
Festivalin yanı sıra İstanbul 2010 için "alternatif sözlük" ve hiç yayımlanmamış şiirlerini de içeren “Hadi Gülümse” isimli şiir kitabı raflardaki yerini alan Kemal Burkay’la yapılmış bir söyleşi de derginin bu ayki ilgi çeken konularından.
Evrensel Kültür, son sayısında birçok farklı konuyu ele alıyor.
Bol Oscar ödüllü “Slumdog Millioner” filmine eleştirel bir bakış, Dostoyevski’nin “Yeraltı Adamı” üzerine kısa bir deneme, Genco Erkal’la “Marx’ın Dönüşü” üzerine söyleşi, Sennur Sezer’den Fatma Aliye yorumu, Darwin’in sanata yansımaları, Nisan sayısının dikkat çeken konuları.
Sanat ve Hayat, sanatçı firarları ve firar filmlerini ele aldığı dosya konusuyla çıktı bu ay.
Çok sevdikleri ülkelerinden ayrılmak zorunda kalmış aydınlarımızdan Sabahattin Ali, Yılmaz Güney ve Nazım Hikmet’in firarlarını Sait Çetinoğlu, Hasan Kıyafet ve Emin Karaca kaleme almış.
Bunları Doğan Durgun’un “firar filmleri” konulu yazısı tamamlıyor.
Derginin başka bir dosya konusu da geçen aydan devam ediyor: Doruktakiler. Bu sayıda Ruhi Su, Gustave Courbert, Victor Jara ve Ahmede Xane’den Mehmet Uzun’a Kürt edebiyatının önemli temsilcileri yer alıyor.
Popüler Kürtür dergisi Esmer, kapağına Mahsun Kırmızıgül ve Yılmaz Güney’i taşımış ve eklemiş:
“Tew lo loo Mahso da güneşi görmüş”.
Kırmızıgül’ün son filmi Güneşi Gördüm üzerine yazılan eleştiri yazılarının yanı sıra dergide İsmail Beşikçi, Yaşar Kemal, Mustafa Elveren, Metin Aktaş, Yılmaz Odabaşı, Yelda Karataş gibi yazarların makaleleri yer alıyor.
Üç aylık kültür sanat dergisi Güney, bu yıl Türkiye’nin konuk olduğu 60. Frankfurt Kitap Fuarı’nı ele alıyor ve soruyor:
“Bütün renkleriyle mi?”.
Ayrıca, “Obama umut mu?”, “Azınlık Edebiyatı”, “Din III” ve “Salvador Dali” üzerine yazılar da öne çıkıyor.(SÇ/EÜ)