Kültür- sanat gazetecisi, yazar Aslı Uluşahin'in girişimiyle yeni bir haber sitesi hayata geçti. Kültür Meclisi, kültürel haklara ve kültür politikalarına odaklanan yeni bir mecra.
Uluşahin, bilgi merkezi ve tartışma platformu olarak tasarladıkları Kültür Meclisi ile ilgili olarak, "Dünün ve bugünün kültür politikalarının görünür ve tartışılır olmasına aracı olmayı amaçlıyoruz" diyor.
Bilgi merkezi ve fikir platformu olarak tasarlanan sitede; Güncel Gelişmeler, Anayasa ve Yasalar, Makaleler ve Tezler, Parti Programlarında Kültür başlıkları ön palana çıkıyor. Öte yandan akademisyenler, kültür kuruluşları, kültür üreticileri, meslek örgütleri ve siyasi partilerle görüşmeler ve görüşler de Kültür Meclisi'nde yer bulacak.
"Diğer alanlar kadar, kültür politikalarının da ön plana çıkmasını, görünür olmasını istiyoruz" diyen Aslı Uluşahin Kültür Meclisi'ni bianet'e anlattı.
"Geleceğe yönelik sorular sormak istiyoruz"
Kültür Meclisi yeni bir gazetecilik girişimi. Uzun zamandır üzerine düşündüğünüz ve çalıştığınız bir mecra. Fikir nasıl doğdu? Ekipten, yazarlardan söz eder misin?
Türkiye'de kültür, bir müdahale ve mücadele alanı olarak öne çıkıyor. Ancak bu önemli alan, çoğu zaman, mevcut uygulamalara yönelik eleştiriler parantezinde ele alınıyor. Biz ilk olarak, geniş bir tartışma zemini yaratmak istedik. Dünün ve bugünün kültür politikalarının görünür ve tartışılır olmasına aracı olmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda geleceğe yönelik sorular sormak istiyoruz. Bunu çok önemsiyoruz.
Geçmişin ve şimdinin kaydını tutarken, geleceğin konuşulduğu; hâlihazırdaki çalışmalarla birlikte, talep, öneri ve beklentilerin aktarıldığı çoksesli bir ortak alan yaratmayı hedefliyoruz.
Akademisyenlerle, yazar, müzisyen, mimar gibi kültür üreticileriyle, kültür kuruluşları ve alandaki meslek örgütleriyle görüşüyoruz/görüşeceğiz. Siyasi partilerle de kültür politikaları ve gelecek vaatleri üzerine görüşmeler yapacağız, ayrıca atacakları adımları izleyeceğiz.
Küçük bir ekibiz, ama danıştığımız farklı disiplinlerden birçok kişi var. Yıllarca Cumhuriyet gazetesinde parlamento muhabirliği yapmış, kültür alanını da iyi bilen gazeteci Türey Köse onlardan biri. Hepsine buradan teşekkür etmek isterim.
Sabit yazarlarımız yok. Biz ilgili herkesin Kültür Meclisi'nde sözü, izi olmasını umarak yola çıktık. Buna sanatseverler, okurlar, daha doğrusu, "kültür hakkını" talep eden herkes dahil. Kültür Meclisi kapılarını açtı ve kapısı herkese açık.
Bilgi merkezi ve fikir platformu
Takipçileri, okurları ne tür haberler bekliyor? Başlıkları neye göre belirlediniz?
Kültür Meclisi'ni bir bilgi merkezi ve fikir platformu olarak tasarladık.
'Bilgi Merkezi'nde 'Türkiye Anayasalarında kültür' ya da 'Parti programlarında kültür' gibi başlıklarda metinler yer alacak. İlgili yasaları ya da bugüne kadar yapılmış kurumsal çalışmaları incelemek istiyoruz. Ayrıca bu alanda önemli akademik yayınlar, makaleler, raporlar var, onları aktarmaya çalışacağız. Yeni makalelerin de eklenmesiyle, burayı mümkün olduğunca geniş bir kaynağa dönüştürmeyi amaçlıyoruz.
'Görüşler Görüşmeler' bölümünde, akademisyenlerden kültür üreticilerine, meslek örgütlerinden kuruluşlara, siyasi partilerden yurttaşlara, davetimizi kabul eden, fikirlerini paylaşan herkesin görüşlerini bulacaksınız.
Bu bir gazetecilik girişimi. Girişim, katılımla gerçekleşecek.
"Önemli bir arşiv/kaynak olacak"
Seçim öncesi böylesi bir sitenin varlığı ne anlama geliyor?
Kültür Meclisi seçim öncesinde açıldı, çünkü bu dönemde, böyle bir zemine ihtiyaç olduğunu düşündük. Diğer alanlar kadar, kültür politikalarının da ön plana çıkmasını, görünür olmasını istiyoruz, buna aracı olmaya çalışacağız. Tüm siyasi partilerle, partilerin ilgili yetkilileriyle görüşmeyi, kültür alanına bakışlarını, vaatlerini sormayı planlıyoruz. Tek tek hepsinin kapısını çalacağız, çalıyoruz.
Aldığımız yanıtları da objektif bir bakışla aktaracağız, elbette. Umuyorum ki Kültür Meclisi, seçim öncesi ve sonrası, tüm partilerin buluştuğu, bu alanla ilgili sözünü söylediği, sözlerinin de değerlendirildiği bir mecra olur.
Aynı zamanda, yine seçim öncesi ve sonrasında, taleplerin, önerilerin, beklentilerin bir arada aktarılmasının da önemli olduğuna inanıyoruz. Kapsayıcı, destekleyici, katılımcı bir kültürel geleceğin çokseslilikle ve çoğulculukla yaratılabileceğini düşünüyoruz. Umarız Kültür Meclisi bu geleceğe katkı sağlayabilir.
Şunu eklemek isterim, biz Kültür Meclisi'ni bir yıllık bir çalışma olarak planladık. Yola böyle çıktık. Sonrasını zaman gösterecek. Bu bir yıllık çalışma, inanıyorum ki, bu dönemin kaydını tutması anlamında, ilerisi için de önemli bir arşiv/kaynak olacak.
"Kültür gazeteciliği her türlü baskının yoğun olduğu bir alan"
Türkiye'de kültür politikaları bağlamında habercilik ne kadar yeterli ve etkili? Son dönemdeki siyasal iklim, kültür politikalarını ve kültür-sanat haberciliğini nasıl etkiledi?
Son dönemdeki siyasal iklimin kültür politikalarını nasıl etkilediğini ya da etkileyeceğini Kültür Meclisi'nde konuşma imkânı bulacağımızı düşünüyorum.
Kültür haberciliğine gelince... Türkiye'de kültür gazeteciliği, özellikle son on yıldır, alanı sürekli daraltılan, destek sağlanmayan, yatırım yapılmayan, belli kalıplara sıkıştırılmaya gayret edilen, her türlü baskının çok yoğun olduğu bir meslek.
Bugün hâlâ yapılıyorsa, tüm bunlara rağmen, bu işte inat eden gazetecilerin ısrarlarıyla, özverisiyle yapılabiliyor. Emek veren herkese tekrar tekrar teşekkür etmek gerekli. Israr ettikleri, ellerinden geleni yaptıkları için.
(AÖ)