Sekiz yıl önce dönemin Belediye Başkanı Ali Narin Demirtaş tarafından restore edilerek kültür merkezine dönüştürülen yapıda bugüne değin tiyatro gösterimleri, konferanslar, konserler, şenlikler, kutlamalar gibi çok sayıda etkinlik gerçekleştirilmiş. Etkinlikler ilçenin kültür ve sanat yaşamına ayrı bir dinamizm kazandırmıştı.
Acaba özelleştirilecek mi?
Mudanya Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Merkezi, ilk onarımdan bu yana karşılaştığı bakımsızlık ve ilgisizliğin ardından 8 yıl aradan sonra, şimdi onarıma hazırlanıyor. İlçe halkı bu tarihsel yapının onarımını mutlulukla karşılıyor ama Mudanya üzerinde bir kuşku bulutu da geziniyor: "Kültür merkezi acaba özelleştirilecek mi?"
Belediye Başkanı Hasan Aktürk ise, yalnızca: "Birinci derece tarihi eser olan binanın, özel bir kişiye verilebilmesi için Kültür Müdürlüğü'nden 'olumlu' görüş aldıklarını ve sadece bu konu hakkında onay beklediklerini," söylemekle yetiniyor.
Başkan: "Özelleştirilebilir?"
Yasanın onay zorunluluğu getirmediğini belirten Başkan, bununla birlikte "kiralama"ya talip bir kamu kuruluşu olmadığından, bakanlık genelgelerini göz önünde tutarak onay istemekte yarar gördüklerini söylüyor.
Aktürk, "binayı özel bir şahıs kiralayabileceği gibi, bir kuruluş veya bir kooperatif de kiralayabilir. Zaten belediye olarak özelleştirmeye giderken, gelişi güzel bir özelleştirme yapmayacağız. Hakikaten, Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nin amacına dönük çalışmalarını gerçekleştirebilecek kişiler varsa, vereceğiz", diyor.
Kentsel SİT varlığı
Mudanya Belediyesi Uğur Mumcu Kültür Merkezi'ne ev sahipliği yapan Bizans dönemi kilisesi, T.C.Kültür Bakanlığı, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 1987'de tespit ettiği Mudanya kentsel SİT alanı kapsamında yer aldı. 1992'de onaylanan 'Koruma Amaçlı İmar Planı'nda da Dini ve Kültürel yapılar arasında tescil edildi.
Bizans stili kesme taştan yapılan kilise, 1993'de geçirdiği restorasyon sonrasında 450 koltuk kapasiteli bir salonu ve balkonu bulunan bir kültür merkezine dönüştürülmüş ve bir suikasta kurban olan değerli gazeteci Uğur Mumcu'nun adı verilmişti.
İlçede; tiyatro, müzik, resim alanında faaliyet gösteren genç sanatçılara çalışma ve ürünlerini halka sunma olanağı sağlayan Uğur Mumcu Kültür Merkezi sekiz yıl boyunca Mudanya halkına kesintisiz hizmet verdi.
Yetersiz kaynaklar
Ancak, binada faaliyet gösteren Mudanya Kültür Sanat ve Barış Derneği'nin olanakları bu tarihsel anıtın badanası dışında korunması için kaynak ayrılmasına yetmeyince dernek onarım faaliyetini belediyeye devretmek zorunda kaldı.
Konuyla ilgili olarak "mudanyaonline" muhabirine bilgi veren Mudanya Belediye Başkanı Hasan Aktürk, binanın onarım ve restorasyon çalışmalarının yapılabilmesi için Fen İşleri Müdürlüğü'nün gerekli hazırlıklara başladığını söylüyor.
"Bir aksilik olmadığı takdirde" çalışmaların Eylül'de tamamlanacağını bildiren Başkan Aktürk,"şu anda bakımın sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için kültür merkezini kullanıma kapattık. Bu arada, tören gibi acil bir durum söz konusu olduğu taktirde, ilgili yerin günlük temizliği yapılarak, o günlük hizmete sunulabilmesi için, ekiplerimiz hazır," diyor.
Aktürk destek istiyor
Başkan Hasan Aktürk bu kültür anıtını yaşatmak ve ayakta tutabilmek için, halkın yanı sıra, Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nden yararlanan sanatçı gençlerin de belediye kadar desteği göstermesi gerektiğini savunuyor.
Kültür merkezinin en azından günlük hizmetleri, temizliği ve diğer işlevlerini gerçekleştirmek için belediyeye yardımcı olmalarını istedi. Başkan Aktürk mudanyaonline sitesi muhabirine, "burada çalışma yapanların, aslında sembolik olan ücretlerini aksatmadan ödemeleri gerekiyor. Elektrik, su gibi giderlerin tamaının değise cüzi bir kısmını, sanatseverler ve bu konuda faaliyet gösterenlerin karşılamakta titizlik göstermesini bekliyoruz," diyor.