Fotoğraf: Hikmet Adal / bianet
AKP’nin, yaz aylarından bu yana ‘sosyal medya’ üzerinden ‘yalan haber ve dezenformasyonla mücadele’ gerekçesiyle getireceğini söylediği yasa tasarısıyla ilgili kulislerde yasanın internet medyasını da kapsayacak şekilde genişletileceği konuşuluyor.
BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre ilk olarak Ekim’de Meclis’e getirileceği söylenen yasa tasarısı bütçe görüşmeleri sonrasına kalmış durumda.
Ayrıca teklifte internet medyası çalışanlarının basın yasasına tabi olması, Basın İlan Kurumu'ndan ilan almasının yolunun açılması, internet sitelerinin künye ve yararlandıkları fonları ilan etmesi seçenekleri üzerinde duruluyor.
Yasa teklifinin yeni yılda yasalaştırılması planlanıyor. Teklifle, "yalan haber ve dezenformasyon" konusunda ilk kez tanımlama ve kriter getirilmesi düşünülüyor.
Bu konuda, dezenformasyon içerikli paylaşımın "organize, örgütlü, belli bir amaca yönelik olması" halinde yaptırım uygulanması üzerinde duruluyor.
Dezenformasyon içerikli paylaşımların denetiminin ise resmi bir kurum tarafından yapılması öngörülüyor.
Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) içinde kurulacak yeni bir başkanlığa, sosyal medyadaki yalan haber ve dezenformasyon paylaşımlarıyla ilgili denetim yetkisi verilebileceği ifade ediliyor.
Yaptırım yolu açılacak
Yapılması düşünülen düzenleme kapsamında internet medyasına künye, adres bildirim zorunluluğu getirilecek.
Ayrıca yalan haber ya da dezenformasyon nitelikli yayınlarla ilgili cezai yaptırımlar, gazete ve televizyonlar gibi mahkeme yoluyla tekzip zorunluluğu getirilmesi de gündemde.
Üzerinde durulan bir başka düzenleme ise internet sitelerinin hangi fonlardan destek aldığını ilan etmesi yönünde.
Teklifle, Türkiye'de temsilcilik açma zorunluluğu getirilen sosyal medya kuruluşlarına, ofis açma zorunluluğu getirilmesi üzerinde de duruluyor.
Temsilcilerin daha çok kağıt üzerinde kaldığı ve temsilcilere ulaşılamadığını belirten AKP kaynakları, dezenformasyon yasası kapsamında bu kuruluşlara Türkiye'de ofis açma zorunluluğu getirilebileceğini ifade ediyor.
Ne olmuştu? |
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 21 Temmuz'da verdiği bir röportajında geleneksel ve sosyal medya mecralarında yalan haber yayınlamaya karşı cezai yaptırımlar içeren bir kanun olup olmadığına dair bir soru sorulduğunda, Meclis'in Ekim ayında açılmasıyla ilk iş, geçtiğimiz yıl kanunlaşan Sosyal Medya Yasası'nın üzerinden ilerlenerek bu konuda da bir çalışma yapılacağını söyledi. Erdoğan, yalan haberi Türkiye'de demokrasiye karşı bir tehdit olarak gördüğünü, terörizmle eş düzeyde olduğunu ifade ederek muhalefet partilerini bu ifadelerde hedef aldı. Aynı gün Cumhurbaşkanlığına bağlı İletişim Başkanlığı, meclisin aynı zamanda "yurttaşların doğru habere ulaşabilmesini güvence altına almak için" yabancı fon kuruluşlarından destek alan yerel medya kuruluşlarına karşı bir yasa hazırlayacağını açıkladı. Odatv haberiAynı gün Odatv "Türkiye'de kritik kuruluşların ABD merkezli vakıf olan Chrest Foundation'dan yüz binlerce dolarlık hibe aldığı ortaya çıktı..." ifadesiyle yaptığı haberde, Medyascope.tv ve bazı kuruluşları işaret etti. Birçok gazeteci ve okur, Odatv'nin Medyascope'u ve diğer kuruluşları hedef gösterdiğini belirterek tepki gösterdi. Odatv bu tepkileri de "Odatv fonlanan medyayı yazdı tepki aldı... İki yıldır kapalı olan Odatv'ye dayanışma göstermeyen bazı basın mensupları, Odatv'nin ABD kuruluşundan fon alanları yazması üzerine tepki yağdırdı" ifadeleriyle haberleştirdi. Tepki gösterenlerden gazeteci Ünsal Ünlü, "Kendi internet sitesinde, kullandığı her fonu kuruşu kuruşuna açıklayan ve bu kaynaktan tek kör kuruşu kendi için kullanmayıp tamamını Medyascopetv'nin bağımsız kalabilmesine harcayan bir gazeteciyi hedef göstermek ahlaksızlıktır!" dedi. Gazeteci Akın Olgun da "OdaTv muhalifleri manipüle etme, şoven duyguları körükleme, nefret organize etme, hedef gösterme gibi gazetecilikte olmaması gereken ne varsa içinde barındırıyor. Soverizmin içeriği bu çünkü" ifadelerini kullandı. |
TIKLAYIN - BİA Medya Gözlem Raporları
TIKLAYIN- Türkiye'de Medya Sahipliği
Proje yapmak, fon almak
AB fonlarıTürkiye; Avrupa Biliği ile mali işbirliği çerçevesinde, ana finansal destek aracı olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının (Instrument for Pre-accession Assistance - IPA) yanısıra, Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT), Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı ve İstikrar ve Barışa Katkı Sağlayan Araçtan faydalanmaktadır. https:// Avrupa Birliği aşağıdaki alanlarda Türkiye'ye fon desteği vermektedir. Görüldüğü üzere esas olarak fonlar sivil toplum dışı devlete verilen fonlardır.
|
TIKLAYIN - "Gelir kalemsiz profesyonel gazetecilik mümkün değil"
TIKLAYIN - Demirören, Kalyon, Ciner ve Doğuş: Türkiye'de medya tekeli
TIKLAYIN - "Hiçbir kuruluş 'Gel, sana fon vereceğim' demez"
TIKLAYIN - "İktidarın yeni medya düzeni sadece vergi yutuyor"
TIKLAYIN - "İktidar hiçbir doğru bilginin halka verilmesini istemiyor"
(HA)