Mustafa Kükçe'nin gözaltında işkenceyle ölümüyle ilgili yedi polisin yargılanmasına başlandı.
Duruşmaya polisler avukatsız gelirken, Kükçe'nin ailesiyle sanık polisler arasında mahkemede ve mahkeme çıkışında arbede yaşandı.
Kükçe'nin avukatı Eren Keskin "Türkiye'deki işkence davaları gibi bu davada umutsuz gelişiyor" dedi, "davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gitme olasılığının yüksek olduğunu" ekledi.
Dava iki yıl sonra açılabilidi
Keskin'in bianet'e verdiği bilgiye göre Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün (9 Temmuz) görülen davaya, "kasten yaralama sonucunda ölüme sebebiyet vermekten" 16 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan polislerden Talip Aksoy, Ahmet Altun ve Elvan Çakıcı katıldı.
İkisi doğu görevine atanan dört polisin mahkemeye gelmemesini "işkence davası klasiği" olarak yorumlayan Keskin, "Yargılanan polislerin mahkemeye zorunda olduklarını bildikleri halde avukatsız geldiklerini, bunu da süre kazanmak için yaptıklarını" söyledi.
Avukatları olmadığı için polislerin ifadeleri alınamadı. Polisler "Bir dahaki duruşmada avukat tutacaklarını" söylediler.
Kükçe'nin iki yıl önce öldürüldüğünü ve mahkemenin bu sürede başlamasını eleştiren Keskin, "Adli Tıp Raporu'nda ve daha önceki raporda vücuttaki ekimozlar sabit olmasına rağmen iki yıldır dava açılmadı. Bu adalete erişme ve yararlanma hakkının ihlalidir" dedi.
Polis aile üyelerini gözaltına almak istedi
Keskin duruşmayı izleyen Kükçe'nin babası Adem Kükçe'nin sanık polisleri gördüğünde fenalaştığını, daha sonra "Oğlumu işkencede öldürdüler. Cezalandırılmalarını istiyorum" dediğini, eşi Sevda Kükçe'nin de "Polislerden şikâyetçiyim, eşimi hastaneye götürebilirlerdi" dediğini aktardı.
Kükçe'nin avukatı aileyle polisler arasındaki gerginliğin mahkeme çıkışında da devam ettiğini, görevli polislerden bazılarının aileyi ve kendilerini gözaltına almaya yeltendikleri bilgisini de verdi.
Duruşma polislerin ifadelerinin alınması için 20 Ekim'e ertelendi. Mahkeme ilk duruşmaya gelmeyen dört polisin de bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesine karar verdi.
Üç karakola götürüldü, cezaevinde öldü
Üç çocuk babası, düzenli bir işi olmayan Kükçe, öldüğünde 24 yaşındaydı. 15 Haziran 2007'de hırsızlık kuşkusuyla gözaltına alındı; ilk gün Ümraniye Şehit Sevgican Polis Merkezi'ne, ardından Dudullu Şehit İsmail Akkoyun Polis Merkezi'ne; ertesi gün Çakmak Polis Merkezi'ne götürüldü.
Ailesinin o günlerde verdiği bilgiye göre, Ümraniye Adliyesi'nde savcı Faruk Sarıoğlu'nun karşısına dört polisin kollarında çıkarıldı. Baro'nun atadığı avukat Abdulaziz Levent, Kükçe'nin ayakta duramadığını, oturarak ifade verdiğini, savcının "seni dövdüler mi" sorusuna "tansiyonum düşük" diye yanıt verdiğini anlatmıştı.
Hakkında tutuklama kararı verilen Kükçe, konduğu Ümraniye Cezaevi'nde öldü. (BÇ)