Pembe Hayat'ın düzenlediği, Ankara'da gerçekleşen 2. KuirFest'te bugün film gösterimleri ve paneller bir arada.
Bugünün programı şöyle:
ALMAN KÜLTÜR MERKEZİ / GOETHE INSTITUT
- 12:00
Kuir Kısalar II / Queer Shorts II
Hermafrodit bir çocuğun hikayesini anlatan Azize (La Santa), Cannes'dan kısa film dalında Altın Palmiye ödüllü Bu Bir Kovboy Filmi Değil (It's Not A Cowboy Movie), Outfest ve Austin gey ve lezbiyen film festivallerinden jüri özel ödülü almış Dol - İlk Doğum Günü (Dol - First Birthday) ve İsrail'den Kumdaki Yengeçler (Crabs in the Sand) Kuir Kısalar seçkisinin ikinci bölümünde izleyici ile buluşacak.
- 13:00
Pişman Olanlar / Regretters
Erkek olarak doğmuş olan Mikael ve Orlando cinsiyet değiştirme operasyonuyla kadın olmaya karar verir. 60'larına merdiven dayayan ikili ilk kez 'Pişman Olanlar'da bir araya gelir ve hayatları hakkında konuşur. İkisinin de paylaştığı bir pişmanlık vardır: cinsiyet değiştirmiş olmak.
Mikael 90'larda 50 yaşlarında ameliyat olur; Olando'ysa 1967'de İsveç'in ilk cinsiyet değiştiren erkeklerinden biridir. Mikael artık erkek gibi giyinir ve doktorlarını tekrar cinsiyet değiştirmek için çaresizce ikna etmeye uğraşır. Orlando'ysa pişmanlığına rağmen kadın gibi giyinmeye devam eder; çünkü iki cinsiyeti birlikte yaşamaktan zevk alır. Ancak hayatında bu ayrımdan hoşlanmadığı bir dönem de vardır.
- 14:00
PANEL: Cinsiyet İnşa Süreci / Sex Reassignment Surgery
Trans kadınlar bunun hakkında çok konuşur. Öyle misin, böyle mi? Şu kadın ameliyatlı mı, değil mi? Seninkini kim yaptı? Sen kime yaptıracaksın? Bunları çok konuşuruz, tabi işler yolunda giderse. Gitmezse pek bir şeyden konuşmayız. Pembe Hayat KuirFest, Pişman Olanlar filminin hemen arkasından cinsiyet inşa sürecini tartışmaya açıyor.
- 16:00
Saklambaç / Hide and Seek
Bir grup Pakistanlı cinsel azınlığın gizli olduğu kadar açık hayatlarını ele alan 'Saklambaç', trans aktivizmi, din, yeraltı eşcinsel hayatı, toplumsal kabul ve Pakistan kentlerinde trans bireylerin kolektif gelenekleri konularını tartışmaya açıyor.
Filmde, LGBT haklarından bahsetmenin mümkün bile olmadığı bir ülkede yine de cinsel azınlıklar arasında kabul görenlerin trans topluluk olduğunu görüyoruz. İzleyici film boyunca dört karakterin hayatını takip ediyor. Neeli Rana 'üçüncü cinsiyetin' lehine temel sivil haklar verilmesi için Pakistan'ın yüksek mahkemelerine kadar trans aktivizmini cesaret ve kararlılıkla taşır. Korkusuz ve gösterişli tavırlarıyla Kami, eşcinsel hayatından bahsetme cüretini gösterir ve sırlar içinde yaşayanları eleştirir. Waseem ise eski bir dansçıdır ve cinselliğiyle ilgili sorunlar yaşar. Sonunda aile baskısına dayanamayarak yönelimlerini açıkça dile getirir. Son olarak trans Jenny'i takip eder izleyici. Jenny yakın zamanda cinsiyet değiştirmiş ve bundan pişmanlık duyan bir üniversite öğrencisidir.
- 17:00
PANEL: Pakistan'da Neler Oluyor? / What's Happening in Pakistan?
Dünyanın en muhafazakâr ülkelerinden biri olan Pakistan'da geçen Saklambaç filminin arkasından yönetmenleri Saadat Munir ve Saad Khan ve yapımcı Christina M. Andersen'in katılımıyla Pakistan'da LGBTT grupların durumun anlatan bir panel düzenliyoruz. Aşırı islamcı yönetimlerine rağmen umutla var olmaya çalışan LGBTT grupların tecrübelerine kulak veriyoruz.
KIZILAY BÜYÜLÜ FENER SİNEMASI
- 19:00
Güzel Babam / Lovely Man
On dokuz yaşındaki masum ve dindar Cahaya, bebekliğinden sonra görmediği babasını bulmaz üzere Cakarta'ya gider. Elinde yalnızca bir parça kağıda yazılmış bir adres vardır. Cahaya babasını bulduğunda hatırladığı sıcak, şefkatli adamdan geriye hiçbir şey kalmadığını görmenin şokunu yaşar. Babası artık kırmızı mini etek giyen ve Cakarta'nın genelevler mahallesinde kendini başka erkeklere satan bir transtır. Kızını ilk görüşte büyük bir sinirle reddeden baba, Cahaya'nın narin ısrarlarıyla yavaş yavaş kızına açılır ve hayatının tokat gibi çarpan gerçeklerini ve kızını ve karısını neden bıraktığını anlatmaya başlar. Cakarta sokaklarında dolaştıkları sırada baba-kız birbirlerine kaybolmuş sevgi, kurtarılmayı ve baba-kız ilişkisinin temel önemini yeniden öğretir.
- 21:15
Işık Açık Kalsın / Keep the Lights On
'Işık Açık Kalsın' iki erkeğin duygu ve cinsellik yüklü yolculuğunu anlatıyor. 90'ların New York'unda belgesel film yapımcısı Erik ve henüz açılmamış olan avukat Paul sıradan bir karşılaşmayla tanışır ve çok geçmeden çift olurlar. Erik ve Paul riskli bir ikilidir, dürtüleriyle hareket eder ve cinsellik doludurlar. İniş ve çıkışlarıyla geride bıraktıkları on yıllık ilişkileri içinde Erik kendi sınırları ve değerlerini anlamaya ve kendine dürüst olmaya çalışır. Işık Açık Kalsın, kişisel bir eşcinsel aşk hikayesi olmasının yanı sıra, kapitalizmin yeni görünümlerinin endişeleri ve hızlı dönüşümlerle özlem duyulan ama kaybedilen bağlanma duygusunun ilişkiler üzerindeki etkilerini serimliyor. Yönetmen bizleri ışıkları açık tutmaya çağırıyor. (ÇT)KuirFest