Dün Ankara yolculuğunu tamamlayan KuirFest, bugün ayağının tozuyla İstanbul’daki takipçileriyle buluşuyor!
Festival İstanbul’daki ilk gününde, dünyanın dört bir yanından ödüllü belgesel ve kurmaca uzun metrajları, BFI işbirliğiyle hazırlanan kısa film seçkisi ile siyah kuir sinemasını mercek altına alan ‘Qara Kuir’ bölümüyle Taksim semalarını gökkuşağı renklerine boyuyor olacak.
İstanbul ‘Gökkuşağının Altında’
KuirFest’in dünya festivallerinde ilgi gören kuir uzun metrajları bir araya topladığı ‘Gökkuşağının Altında’ bölümü bugün saat 14.30’da Fransız Kültür Merkezi’nde, yetişkinliğin kıyısındaki iki genç erkeğin aşk ve dostluk arasında gidip gelen ilişkilerini konu alan Kıyı(Beira-Mar, 2015) ile açılıyor.
İlk gösterimi geçtiğimiz yıl Berlinale’nin ‘Panorama’ bölümünde gerçekleşen Kıyı, genç oyuncularının güçlü performansları ve otobiyografik unsurlar taşıyan senaryosuyla dikkat çekmiş, Rio de Janeiro Film Festivali Jüri Özel Ödülü ve Yeni Yaklaşımlar En İyi Film Ödülü’ne lâyık görülmüştü.
Yine Berlinale’de yankı uyandıran ve bir ilk film olan Mavi Saati (Onthakan, 2015) bugün 19.45’te Fransız Kültür’de izlenebilir. Şehrin karanlık köşelerinde geçen, macera ve arzu dolu Mavi Saati, Tayland sinemasından alışık olduğumuz bir dille kurmaca anlatının sınırlarını zorluyor ve gerçekçi olduğu kadar fantastik bir hikâyeye imza atıyor.
Farklı kuşaklardan karakterleri aracılığıyla Güney Afrika’nın yakın tarihini cinsiyet ve sınıf merkezli çatışmalar üzerinden ele alan Sen Bakmazken’i(While You Weren’t Looking, 2015) bugün Pera Müzesi’nde saat 15.00’te izlenebilir.19.30’da ise, festivalin en ilgi gören kurmaca uzun metrajlarından Kırık Gardenyalar(Broken Gardenias, 2014) yine Pera Müzesi’de gösterilecek. Terk edilme ve ayrımcılık gibi ciddi meseleleri esprili bir dille anlatan Kırık Gardenyalar, Kai Alexander’ın yönetmenliğini yaptığı ilk uzun metrajlı filmi.
‘Kuir Belgeseller’de bugün
‘Kuir Belgeseller’in İstanbul’daki ilk gösterimi bugün saat 13.00’te Pera Müzesi’nde, ödüllü belgeselci Jannik Splidsboel’in yeni filmi Uygunsuzlar(Misfits, 2015) ile gerçekleşecek. Belgesel, Amerika’nın en muhafazakâr bölgelerinden Tulsa’da yaşayan LGBTT gençlerin gündelik hayat tecrübelerini akıcı bir dille aktarıyor.
Bugünkü program kapsamında ayrıca, 16.45’te Fransız Kültür’de, Madam Phung’un öncülüğündeki translardan oluşan gezici bir kumpanyayı takip eden Vietnam yapımı Madam Phung’un Son Yolculuğu(Chuyến Đi Cuối Cùng Của Chị Phụng, 2014) ile 17.30’da Pera Müzesi’nde gösterilecek olan, bol ödüllü yönetmen Jeffrey Schwarz’ın yeni filmi Gizli Dosya: Tab Hunter(Tab Hunter Confidential, 2015) izlenebilir. Film, 1950’lerin Hollywood yıldızlarından, “genç kızların sevgilisi” Tab Hunter’ın bir gey aktör olarak stüdyo sisteminde var olma çabasını anlatırken, Hollywood’un ayrımcı kurallarını da mercek altına alıyor.
BFI Flare İstanbul’da
Festival ilk gününe hızlı bir giriş yaparken, Goethe Enstitüsü’nde gün boyu söyleşiler ve gösterimlerle ‘BFI Flare Kısa Seçkisi’ni ve ‘Qara Kuir’ bölümünü ağırlıyor.
İlk kez Ankara’da Türkiye izleyicisiyle buluşan ‘BFI Flare Kısa Seçkisi’ bugün 13.30’da Goethe’de olacak. Seçkide; Evan Ifekoya’nın ırk, cinsiyet ve kimlik üzerine düşünürken kuir kavramını tartışmanın merkezine oturtan kısa müzik videosu Cinsiyet Şarkısı (The Gender Song, 2015), izleyiciyi 1988 Thatcher İngiltere’sine davet eden Anın Devrimcisi (Small Time Revolutionary, 2010), şişmanlık aktivizmi ve LGBT hakları üzerine çalışan yazar Charlotte Copper’ın çektiği, üç kuir’in egemen estetik anlayışının dayattığı zayıf ve ince görünme baskısıyla dalga geçtikleri eğlenceli müzik videosu Tatlı ve İnce (Lovely and Slim, 2010), kuir ikon JD Samson’un Medea rolünde yer aldığı Medea (2013), drag queen’lerin dünyasına yakından bakan belgesel O (s’HE, 2013), Raindance’te En İyi Kısa Film ve Afrika Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Uluslararası Kısa Film seçilen Görünenin Ötesinde (Beyond Plain Sight, 2014), Tanya Shed’in 16 mm ile çekilmiş, ritüeli andıran siyah-beyaz filmi Gönülçelen (Delilah, 1994), fotoğraf ve trans kimlik arasındaki ilişkiyi mercek altına alan Bütün Gözler Üzerimde (All Eyes On Me, 2013) ve inanç-yalnızlık ilişkisini araştıran Müritler (The Followers, 2015) yer alıyor.
BFI Flare işbirliğiyle hazırlanan ‘Qara Kuir: Britanya’ seçkisi ise, saat 15.30’da Campbell X’in ilk kez yönetmen koltuğuna oturduğu ve yönetmen Topher Campbell’ın küçük bir rolle oyuncu olarak yer aldığı Azgın Hayat (Stud Life, 2012)ile İstanbul izleyicisiyle buluşmaya başlıyor. Azgın Hayat,izleyenleri arkadaşlık ve aşk arasında kalan JJ ve Seb üzerinden, toplumsal cinsiyetin havada uçuştuğu, arzunun ise çok katı kurallara tabi tutulduğu Londra’nın kentsel ortamının daha önce hiç görülmemiş bir yaşam dilimine götürüyor.
‘Qara Kuir’ bölümüne ünlü yönetmen Topher Campbell konuk oluyor. Yönetmenin 1987’de Londra’da gerçekleştirilen ilk Ulusal Siyah Eşcinsel Erkekler Konferansı katılımcılarının 20 yıl sonra, 2007’de gerçekleşen yeniden buluşmasını belgeleyen filmi Şu Hayatlarımızda: 20 Yıl Sonra Yeniden’de (In This Our Lives: The Reunion, 2008)17.30’da Goethe Enstitüsü’nde izlenebilir. Filmin gösteriminin ardından saat 19.30’da, Britanya siyah kuir sineması ve siyah kuir hareketin tarihi, filmin yönetmeni Topher Campbell ve BFI programcılarından yazar Jay Bernard’ın katılımıyla ‘Qara Kuir Paneli’ başlığı altında tartışılacak. (ÇT)