#Gönlüm10dadır” temasıyla bu yıl onuncu defa düzenlenen Pembe Hayat KuirFest’in Ankara programı sona erdi.
23-26 Eylül’de film gösterimleri, söyleşiler, parti ve sürprizleriyle Ankara’ya kuir esintiler taşıyan festivalin kapanış filmi, “Şöyle Böyle Çizgiler”di. Dün (26 Eylül) Goethe Enstitüsü’nde seyirciyle buluşan filmin ardından Türkiye’den kuir çizerlerle söyleşi de yapıldı.
Kaos GL’den Aslı Alpar’ın kolaylaştırdığı söyleşide KaosGL.org çizerleri Arel Talu, Bartu, Gizem Karagöz ve Semih Özkarakaş, o biçim çizgilerini anlattı.
Kalp Çarpıntısı’na sansür
Kaos GL'den Yıldız Tar'ın haberine göre, soru cevap şeklinde ilerleyen söyleşiyi Alpar, Kalp Çarpıntısı kitabına sansürü hatırlatarak başladı. “Kuir çizgileri poşete soktukları bir ortamda bu söyleşiyi yapıyoruz” diyen Alpar, KaosGL.org’un Temaşa isimli çizgili köşesinden söz etti.
“Çizmeye başladığım zamanlarda her yerde sadece cis hetero erkeklerin hikayelerinin anlatıldığı hikayeler vardı” diyen Alpar, anaakım karikatür yayıncılığında hâlâ kuir çizerlerin yer alamadığını vurguladı. Kuir çizerlerin sosyal medyada ya da bağımsız yayınlarda yer alabildiğini de söyleyen Alpar, “Bu sebeple KaosGL.org’ta olabildiğince çok ve çeşitli sese, çizgiye yer vermeye çalışıyoruz” dedi.
Girişin ardından çizerler Alpar’ın çizime nasıl başladıklarına ilişkin sorusunu yanıtladı. Arel Talu, animeler ve Disney’in çizgili filmlerinden ilham alarak “kendini bildi bileli çizdiğini” söylerken; Özkarakaş ise çizgilerle hikayesini şöyle anlattı:
“Çizime nasıl başladığım hakkında hiçbir fikrim yok açıkçası. Neredeyse üç yıl olacak ve ben alaylı bir çizerim. Çocukken ressam olmak istiyordum ama endişeli liberal ailem ‘ressam olup aç mı kalacaksın’ diyerek engellediler beni. Bursa, sokağın çok gözetim altında tutulduğu bir yer ve ben aktivizm adına ne yapacağımı bilmediğim bir dönemde çizime başladım. Sesimi böylece dijitalle duyurabileceğimi fark ettim.”
TIKLAYIN - Haberin tamamını Kaos GL'den okuyun
(EMK)