Türkiyeli ve Hollandalı kuir sanatçıları çevrimiçi ortamda buluşturan dayanışma ve sanat ağı Through The Window'un (TTW) ikincisi 17 Nisan'da başlıyor.
24 Haziran'daise çevrimiçi sergi, sohbetler ve partilerle devam edecek olan TTW, küresel pandemi sürecinde işini ve projesini kaybeden kuir sanatçı, aktivist ve gece hayatı çalışanlarına destek olmayı amaçlıyor.
Performans sanatçısı, prodüktör ve DJ Kübra Uzun, sanatçı, yönetmen ve küratör Ömer Tevfik Erten ve Hollandalı yazar ve felsefeci Simon(e) van Saarloos'un geçen yıl birlikte başlattıkları etkinlik, yalnızca Instagram üzerinden izlenebilecek.
TTW sergisi ise Türkiye ve Hollanda'dan davet edilecek 20 kuir sanatçının küresel pandemi sürecinde ürettikleri özgün işleri ilk kez sanatseverlerle buluşturacak. Disiplinlerarası sergi, İstanbul ve Amsterdam'daki Onur Haftası kutlamalarına denk gelecek.
TTW'nin 17 Nisan'da Club CoWeed ev sahipliğinde gerçekleşecek ilk etkinliği "Üniversite ve Aktivizm" adlı çevrimiçi sohbet olacak. Simon(e) van Saarloos moderatörlüğünde gerçekleşecek olan çevrimiçi sohbete performans sanatçısı Willie Ray, araştırmacı Ari Büyük, Hollanda Utrecht Üniversitesi'nden Nina Köll ve Simone Zeefuik konuşmacı olarak katılacak.
Ardından Hollanda'dan Jasmine Perez, Türkiye'den de Jtamul ve Larissa'nın "dijital kabin"e geçerek çevrimiçi bir parti gerçekleştirecek.
Türkiyeli ve Hollandalı kuir sanatçı ve aktivistler arasında kültürel işbirliği ve dayanışma sağlamak için çalıştıklarını söyleyen TTW'nin koordinatörü Kübra Uzun şöyle devam ediyor:
"Pandemi süreci hepimiz için zorlu ve yeni bir deneyim oldu, olmaya da devam ediyor. Kuir sanatçılar, gece çalışanları, DJ'ler aniden işsiz kaldık; ya sergilerimiz ertelendi, ya projelerimiz iptal oldu ya da sahneler kapandı. Üretimini var ettikçe ve paylaştıkça mutlu olan bizler için nefes alanlarımızın da kapanması demekti bu. TTW tam da bu noktada, kapanan yerden yeni bir alana doğru yol alıyor, yeni kaplara taşıyor ve doğası gereği var olan formları yeniden biçimlendiriyor. Biz kuir sanatçılar pandemi sürecini nasıl geçiriyoruz? Ya da nasıl hayal ediyoruz? Bu soruların peşine düşüp, hem bunun bir parçası olan herkes için yeni bir alan yaratmak hem de bu dönemde yaratılan özgün işleri bir araya getirerek kuir hafızadaki yerini tutmak istedik."
(AÖ)