Lagün Kitap Günleri etkinliğinde imza günleri ve yazar buluşmalarının yanı sıra her gün gerçekleştirilecek söyleşi ve atölyeler de var. Ayrıca karikatür, origami, portre çizim, yaratıcı yazarlık ve masal terapisi atölyeleri de mevcut.
Kitap günlerinin okurları dinleme ve onlarla tanışma vesilesi olduğunu söyleyen Dilruba Nuray Erenler, Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi.
Sendikanın kurucularından Aziz Nesin ve Yaşar Kemal'in mirasını yaşatarak yeni yazarlara yazı dünyasını tanıtmayı amaçladıklarını söylüyor.
Kitap fiyatlarından yakınan okur
Etkinliği turlamaya başladığımda karşılaştığım stand görevlilerinden biri Adana'dan gelmiş. İş için İstanbul'a gelmişken 13 yıl önce katıldığı Gezi'yi bir kez daha anmak için Taksim'e gittiğini söylüyor.
Gezi'nin 9. yılı anması için bir araya gelen ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nde (TMMOB) dışarı çıkması engellenenlerden. Gezi'yi andığı için gözaltına alındığı sırada polisler tarafından darp edildiği için gözünde ve burnunda morluklar var. Sosyalist hareketten, Türkiye'nin içinde olduğu baskı ortamından ve demokratik hakların göz ardı edilmesinden bahsediyor. Öğretmen, sosyalist ve örgütlü biri olarak mesleğini icra edememesinden, günlük çalışma ücretine ve kitap fiyatlarına dek pek çok şeyden yakınıyor:
"Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinde kendini gerçekleştirmek üst aşamalarda yer alıyor. Türkiye'de temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çeken insanlar kitaba para verirken iki kez düşünüyor.
"Standa gelenler Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar kitabının 98 TL olduğunu görüp bana dert yanıyorlar. Ben zaten bu kitabın yarısını zor kazanıyorum. Kitap fiyatlarının yüksek olmasının sebebi ben değilim. İnsanların sorunların temel kaynağını sorgulamadan karşılarına çıkan ilk kişiyi suçladığını düşünüyorum. Kitap fiyatları için de kitap satışı yapan kişiyi suçluyorlar."
Okurla buluşma imkânı
Bir başka stand görevlisi birkaç sene önce 33 Euro değerindeki Antonio Gramsci'nin "Hapishane Günlükleri" kitabını 55 TL'ye satabildiklerini söylüyor ve "Bugün aynı kitabı 33 Euro üzerinden hesaplayıp satışa sunsam satamam," diye ekliyor.
Yazılama Yayınevi'ndeki bir görevli yüksek fiyatların insanların kitaba erişimini engellediğini söylüyor. Küçükçekmece Lagün Kitap Günleri gibi fuarlarda yayınevlerinin indirim yapmasının okurlar için avantajlı olduğunu söylüyor:
"Standı işçi sınıfının yoğun olduğu bir bölgede açtık. Bu, YAY-KOOP (Yayıncılar Kooperatifi) ve Küçükçekmece'nin birlikte düzenlediği bir fuar. Sabah saatleri olduğu için katılım az; ama mesaiden sonra ve öğrenciler geldikçe yoğunluk başlayacaktır.
Neden pahalı?
Kitap fiyatlarının neden pahalı olduğuna dair ise şunları söylüyor:
"Kitaplar neden pahalı? İnsanlar şunu söylüyor: 'Kitabın arkasında 80 lira yazıyor ama ben buna 80 lira veremem. Günlüğüm zaten 120 lira.' Haklı, malum kâğıt pahalı, üretim ilişkileri ise zayıf. Bu yüzden bu fuarda yüzde 40'lık bir indirim oranı belirledik. Yurttaşın durumunu göz önünde bulundurunca, gerektiğinde daha fazla indirim de yapıyoruz.
"Biz de kitaplarımız vasıtasıyla 'Ne yapmalı?' sorusunu sorarak sınıfsal uçurumun üzerine gidiyoruz ve bu soygunun nasıl sona ereceğini bilimsel metotlarla yazılı halini okurlara sunuyoruz."
Yayınevleri
Kitap günlerine katılanlar arasında Yazılama Yayınevi, Doğan Kitap, İletişim Yayınları, Kırmızı Kedi, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Nesin Yayınevi ve Yayıncılar Sendikası gibi pek çok yayınevi bulunuyor.
Etkinlikte sosyalizm, dünya klasikleri ve akademik araştırma kitaplarıyla birlikte geniş yelpazedeki çocuk kitaplarına ulaşmak da mümkün. Çocuk kitapları konusunda Can Yayınları, Nesin Yayınları ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları okura geniş bir seçki sunuyor.
(MD/TY/HA)