Haberin Kürtçesi için tıklayın
Kendini en iyi dille ifade eden sanat dallarından biri olan tiyatro, Kürtçe olarak Şa Performans’ta varlığını sürdürüyor. Şa Performans, İstanbul Beyoğlu’nda yaklaşık bir senedir seyircisine Kürtçeye çevrilmiş oyunların yanı sıra özgün çocuk ve yetişkin oyunları da sergiliyor.
“Anadilinde tiyatro izlemek isteyen seyirciler için Şa Performans’ı kurduk”
2018 yılında üç arkadaşıyla birlikte Şa Performans’ı kuran Tuncay Özel anadilde tiyatronun önemini belirterek “İstanbul’a gelmeden önce Batman’da tiyatro oyunları oynuyordum. İstanbul’da da bunu sürdürmek, burada yaşayan ve anadilinde tiyatro izlemek isteyenlere sahnelediğim oyunları göstermek istedim.” dedi.
Şa Performans, “Küçük Prens”, “Akademiye bir Rapor”, “Cephede Piknik”, “Nohut ve Mercimeğin Düğünü” isimli dört oyun sahneledi.
Bu dört oyun dışında Zinar Ataman’ın oyunculuğunu Zelal Aygan’ın yönetmenliğini yaptığı, ilk olarak Ankara’da sahnelenen “Tuvalette” adlı Kürtçe yazılmış oyun Şa Performans seyircisi tarafından beğeni topluyor.
Oyuncu Ataman, Şa Performans’ın kendileri dahil pek çok Kürtçe oyuna ev sahipliği yaptığını vurguladı: “İlk oyunumuzu 17 Nisan’da Ankara Yeni Sahne’de sergiledik. Sonra Şa Performans bizi davet etti, oyunumuzu sergilememizi istedi.”
Otuza Yakın Oyun, Bine Yakın Seyirci
2018’den bu yana Şa Performans, otuza yakın oyun sahnelendi ve bine yakın seyirciyi ağırladı. Seyirciler oyunların çeşitliliğinden memnun olmakla birlikte giderek artmasını ümit ediyorlar.
*Bu haber Gazeteciler İçin Yeni Medya Atölyesi katılımcıları Sinem Gedik, Lezgin Akan, Zafercan Bekir Çapar tarafından hazırlanmıştır.
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan programda, Aralık sonu itibariyle sekiz atölye 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi: Gazeteciler İçin Yeni Medya, Gazeteciler İçin Haber, Kürtçe Habercilik ve Çeviri, Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, Çevre ve Kent Haberciliği, Yargı Haberciliği. 2019 Şubat ayında (11-18 Şubat - 20-27 Şubat) iki "Temel Gazetecilik Atölyesi" programı, 27-28 Nisan'da da iki günlük Kürtçe Habercilik ve Çeviri Atölyesi gerçekleştirildi. Mayıs ayı programı kapsamında Dijital Güvenlik Atölyesi ve Haber Fotoğrafçılığı Atölyesi ve Gazeteciler için Yeni Medya Atölyesi gerçekleşti. Atölye BİA 2019 yılı programı temel ve tematik habercilik atölyeleri ile devam edecek. Bu proje İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.
(SG/LA/ZÇ/MB/EKN)