Özel gereksinimli çocuklar için ücretsiz eğitim ve destek merkezi KEYDER (Kapadokya Engelli Yetenekler Derneği) bünyesindeki Küçük Prens Akademi kapatılma tehlikesiyle karşı karşıya.
KEYDER çatısı altında faaliyet gösteren Küçük Prens Akademi, kurulduğu 2016 yılından bugüne 7500'ün üzerinde Down Senromlu, Otizmli, Serebral Palsili kişi ve ailelerine eğitim verdi.
Akademinin yer aldığı alanın sit alanı olduğu gerekçe gösterilerek önce suyu ardından da elektriğinin kesildiğini aktaran derneğin kurusucu Hasan Kalcı, konunun siyaset üstü olduğunu ve kurumların siyasi hesapları üzerinden derneğin yıpratıldığını, özel gereksinimli bireylerin hizmet hakkının elinden alındığını aktardı.
Söz konusu alandaki ticari yerlerin Kapadokya Alan Yönetimi kararları çerçevesinde kapatılma kararının alındığını ancak Derneğin ticari bir işletme olamdığının altını çizen Kalcı, yerel yönetimin sorumluluklarını yerine getirmediğini ve akademinin mağdur edildiğini söyledi. Kendisi de down sendromlu babası olan Kalcı şöyle devam etti:
"Kapadokya' nın kalbi olan Göreme Belediyesinin mevcut yaklaşımı, kibirin akıllarının önünde yürüdüğü bir zihniyetle sorunları çözmek değil, bu sorunları daha yıkıcı hale getirmektedir.
"Sit alanı içerisinde bulunan yapıların yıkımını içeren yönetmelik çerçevesinde gönül verdiğimiz, yurtiçi ve yurtdışından yüzlerce gönüllüsü, hizmet alan binlerce özel gereksinimli bireyin evi haline gelen KEYDER'in su ve elektriğinin kesilmesi ile başlayan süreç yerel yönetimin bilinçli ihmali ve yapıcı olmayan tutumu ile daha da zorlaşmaktadır."
17 bin metrekare alan üzerine kurulu yerleşkede, 500 metrekare kapalı atölye sahası, bilgisayar atölyesi, at binme sahası, açık hava tiyatrosu, ekim dikim alanları yer alıyor.
"Benzer merkezlere destekler artırılmalı"
Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu ise 2017'de kurumu ziyaret edip gönüllülere engellilerle iletişim eğitimi verdiğini belirterek şunları söyledi:
"Çok faydalı bir model olduğunu gördüm. Konferanslarımda da örnek gösterdiğim yerlerden biridir. Hiç bir ticari faaliyetin olmadığı merkezde dünyanın farklı ülkelerinden gönüllü üniversite öğrencileri özel gereksinimli çocuklara destek oluyorlar. Dernek başkanı Hasan beye tapulu arsasını derneğin kullanımına sunarak hem kendi down sendromlu çocuğunu hem de yüzlerce engelli çocuğun hayata katılımını sağlıyor.
"Ticari faaliyet ve işletme olmadığı halde Göreme belediyesi ve ilgili kurumlara başvurularını yıllar önce yapmış. Ancak geçen hafta Belediye tarafından suyu elektrik dağıtım kurumu tarafından da elektrikleri kesildi. Göreme belediye başkanlığından engelli çocukları mağdur eden yaklaşımlarını bırakıp, oraya daha çok destek olmasını bekliyoruz. Elektrik kurumunun da bir an önce elektriği bağlamak için uygun şartlar oluşturmasını talep ediyoruz.
Pandemi sürecinde daha da zorluklarla mücadele etmek zorunda kalan engelliler ve ailelerinin nefes almasını sağlayan bu ve benzer merkezlere destekler artırılmalıdır."
(AÖ)