*Fotoğraf: bianet
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker, koronavirüs salgınına yönelik önlemler nedeniyle kapatılan ancak devletten destek alamayan iş yerleriyle ilgili kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sundu.
"AKP kongreleri serbest"
Şeker, kanun teklifine ilişkin "Ülkemizde neredeyse bir yıldır devam eden salgın yasakları ülke ekonomisini derinden etkiledi, küçük esnafı ayakta kalamaz hale getirdi" dedi ve ekledi:
"İçişleri Bakanlığı'nca 18 Kasım 2020 tarihinde yayımlanan genelgeyle kafe ve restoranlar, barlar başta olmak üzere, AKP eliyle küçük esnaf açlığa terk edildi. Hiçbir gerçekçi ekonomik destek açıklanmaksızın küçük esnafın kapısına kilit vurmasını istemek AKP'nin halktan, sokaktan, ekonomiden ne kadar kopuk bir yönetim kadrosuna sahip olduğunu da ortaya koyuyor. AKP kongreleri, şeriat mitingleri serbestçe yapılabilirken demokrasi talep eden öğrenciler polis şiddetiyle karşı karşıya kalıyor. AKP'nin bu umursamaz tutumu aileleri ile birlikte küçük esnafı yaşayamaz hale getirdi"
TIKLAYIN - "Esnaf yasaklarla iyice zora düşüyor"
4 milyon 5 bin işsiz var
Şeker, ayrıca, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısındaki artışla ilgili verileri paylaştı:
"Türkiye genelinde 2020 yılında yüzde 26,74 artışla 24 bin 136 gerçek kişi ticari işletme kapandı. Aynı dönemde yüzde 16,44 artışla 15 bin 366 şirket kapandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) istihdam verilerine göre de ekonomimiz alarm veriyor.
TIKLAYIN - Esnaf eylemde: Ölmek de batmak da istemiyoruz
"Ülke genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 4 milyon 5 bin kişi, işsizlik oranı da yüzde 12,9. İstihdam edilenlerin sayısı 2020 yılı Kasım döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 103 bin kişi azalarak 27 milyon 66 bin kişi, istihdam oranı ise 2,7 puanlık azalış ile yüzde 42,9 oldu. Bu dönemde, istihdam edilenlerin sayısı tarım sektöründe 361 bin, sanayi sektöründe 91 bin, hizmet sektöründe 751 bin kişi azalmış.
TIKLAYIN - Erdoğan: Esnafı yalnız bırakmadık, ayda 1000 lira ödedik
"Bu işletmeler 2020 yılını ciddi bir zararla kapattı. Hizmet sektörü başta olmak üzere birçok işyeri ellerindekini tüketerek ve daha fazla borçlanarak 'fiili iflas erteleme' yaşıyor. Tedbir alınmazsa bu ertelemeler birer birer gerçek iflasa dönüşecek. Bu iflasların engellenmesi için devlet üzerine düşeni yapmalı."
Teklif ne içeriyor?Türk Borçlar Kanunu'na ek bir madde getiren teklife göre; salgının başladığından beri ödenmesi gereken iş yeri kiralarının ödenememesi kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacak, bunlara ilişkin davalar salgın süresince başka bir işleme gerek olmaksızın duracak. Salgının ilan edildiği tarihten itibaren yıllık cirosu bir önceki yıla göre en az üçte bir ve üzerinde azalma olan iş yerlerinin kira giderlerinin azalan ciro oranınca hesaplanan kısmı, Hazine tarafından karşılanacak. | |
(DŞ)