* Fotoğraf: Pexels
Güney Amerika'da Fidel Castro'nun liderliğinde 1959'da komünist bir hükümetin kurulduğu Küba, iç piyasada yabancı yatırımcılara izin vermeye hazırlanıyor. Küba Ticaret Bakanı Yardımcısı Ana Teresita Gonzalez, pazartesi akşamı (15 Ağustos) katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada, söz konusu değişiklik planıyla ilgili detayları paylaştı.
Teresita Gonzalez'in ana hatlarını çizdiği plana göre, planlanan değişiklikle birlikte yabancı yatırımcılar Kübalı toptancıların tamamını satın alabilecek ya da ortaklıklar yoluyla Küba'nın perakende piyasasına girebilecek.
BBC Türkçe'nin haberine göre, bu değişiklik aynı zamanda bazı perakendecilerin, devlet teşebbüsleriyle işbirliği yapmasına izin verecek.
Teresita Gonzalez, perakende sektöründe izinlerin daha sınırlı olacağını ancak yine de yabancı yatırımcılara imkanlar sunacaklarını belirtti.
Gonzalez ayrıca perakende yatırımlarına "ülkenin sosyalist hedeflerine ve düşük fiyatlara" katkı sunması koşuluyla izin verileceğini söyledi.
"Devlet egemenliği sürecek"
Aynı televizyon programında konuşan Küba İç Ticaret Bakanı Betsy Diaz Velazquez ise perakendede devlet egemenliğinin süreceğini, fakat bazı kamusal ve özel ortaklıklara izin verileceğini kaydetti.
Velazquez, "Halihazırda Küba'da olanlar ve müttefik ülkelerle, bu tarz girişimlere öncelik vereceğiz" dedi.
Her iki yetkili de bu reformlarla amacın adadaki üretici ve tüketicilere daha fazla hammadde ve ürün sağlamak olduğunu söyledi.
Ekonomik kriz ve reformlar
Mevcut Küba hükümetinin atmayı planladığı söz konusu adım, Küba Devrimi ile Fidel Castro liderliğinde 1959'da komünist bir hükümetin kurulduğu Küba için o dönemden bu yana bir ilk olma özelliği taşıyor.
"Son 3 yılın en kötü ekonomik krizlerinden birini yaşayan" Küba'da hayata geçirilmesi planlanan reformlar, yabancı sermayeli kuruluşların, devlet kontrolündeki ya da özel şirketlere hizmet sunan depo ve lojistik operasyonlara yatırım yapabilmesine olanak verecek.
Ekonomik kriz sebebiyle özellikle temel gıda ürünlerine erişim konusunda ciddi sorunlar yaşayan Küba'da bu sebeple özellikle perakende sektöründe verimliliği artıracak çözüm arayışları bulunuyor.
Süregiden ABD yaptırımları ve COVID-19 pandemisi nedeniyle duran turizm gelirleri de Küba ekonomisini olumsuz etkiliyor. (SD)