Dün yürürlüğe giren yeni göç yasasıyla birlikte Kübalı vatandaşların yurtdışına çıkmak için devletten seyahat izni alma zorunluluğu ortadan kalktı. Aynı reform çerçevesinde, Kübalıların yasal olarak yurt dışında kalma süresi de 11 aydan 24 aya uzatıldı.
2008'de devlet başkanlığı görevini devralan Raul Castro, Küba'yı dışarıya daha açık bir ülke haline getirmeyi amaçlayan düzenlemelerine dün bir yenisini ekledi. Artık Kübalılar yalnızca vize ve pasaportlarıyla yurt dışına seyahat edebilecekler.
Muhalefetin iddiasına göre şimdiden çok sayıda kişi ülkeden ayrılmak için sıraya girmiş durumda. Ancak ülkeden ayrılmak isteyenler üzerindeki denetim tam olarak ortadan kalkmış değil. Hükümet, "otoriteler kamu yararına uygun olmadığına karar verdiği takdirde" istediği kişinin yurt dışına çıkmasını engelleme hakkına sahip. Böylece hükümet beyin göçünü engellemeyi ve rejim karşıtı muhalifleri kontrol altında tutmayı hedefliyor.
Kübalılar, uzun yıllardır yurt dışına çıkabilmek için devletten "beyaz kart" adı verilen seyahat iznine ve gidecekleri ülkeden bir davetiye mektubuna ihtiyaç duyuyorlardı. 30 gün süreyle verilen izin 10 kere uzatılabiliyordu. Verilen süreyi aşan vatandaşlar Küba'da ikamet etme haklarını kaybediyorlardı. Diplomatik sürecin uzunluğu ve maddi boyutu çoğu zaman yurt dışı seyahatini imkansız hale getiriyordu. Devrimin ardından, Fidel Castro'un mevcut düzeni korumak amacıyla yürürlüğe soktuğu bu kısıtlama, halk tarafından da sıklıkla eleştirilmekteydi. Binlerce kişi yasal olmayan ve tehlikeli yollarla ülkeyi terk etmeyi deniyordu. 1996'dan bu yana, ABD hükümeti ülkeye ulaşabilen bütün vatandaşlara otomatik olarak oturma izni sağlıyor. (ECA/HK)