Küba, ekonomik durgunluğu aşmak için 1 milyon kamu çalışanının işine son vermeyi planlıyor. Küba Merkez İşçi Örgütü'nün açıklamasına göre 500 bin işçi 2011 Mart'ına kadar işten çıkarılacak.
Plan, verimlilik, iş disiplini ve üretimi artırmak için emekçilerin özel sektörde istihdam edilmesini veya kendi işlerini kurmalarını öngörüyor. Bu alanda da varolan kısıtlamalar hafifletilecek; kooperatifler, toprak kiralanması gibi yöntemler kullanılacak.
Küba'daki komünist yönetim şu anda ekonominin hemen her alanını kontrol ediyor ve resmi rakamlara göre 5,1 milyonluk işgücünün yüzde 85'i kamuda istihdam ediliyor.
Örgüt açıklamada "Devletimiz ekonomiye hasar verecek kadar zarar eden, yüksek maaşlı şirketleri, üretim merkezlerini ve hizmetleri elinde tutmaya devam edemez ve etmemeli" dedi.
Kendi işini kuracaklara verilen lisanslar üzerindeki kısıtlamalar gevşetilecek. Özel şirketler ilk kez istihdam yapabilecek. Kendi işini kuranlar sosyal güvenlik yararlanabilecek, banka hesabı açabilecek, kredi alabilecek. Buna karşılık karları vergilendirilecek ve çalıştırdıkları insanlar için vergi ödeyecekler. Devlet hizmetlerini üstlenmek için ihale alabilecekler.
Hali hazırda taksi şoförleri, kuaförler ya da küçük restoran sahipleri kendi işlerini yapıyor. Ülkede önemli bir kayıt dışı ekonomi olduğu da söyleniyor.
Devlet başkanı Raul Castro ağustostaki konuşmasında ekonomide devletin rolünün azalması gerektiğini söylemişti. "Dünyada çalışmadan yaşayabileceğiniz tek ülkenin Küba olduğu yaklaşımını sonsuza kadar değiştirmemiz gerekiyor" demişti.
Küba ekonomisi son iki yılda ana ithalat kalemi olan nikelin fiyatının düşmesi ve turizm gelirlerinin azalması nedeniyle zora girmişti. ABD'nin 48 yıldır sürdüğü ambargo da ekonomik büyümeyi engelliyor. (EÜ/EÖ)
______________________________________
* Bu haberi Prensa Latina ve BBC'den derledik.