Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörlüğü kampüs içindeki Atatürk Kültür Merkezi’ni (AKM) öğrencilerin kullanmasına izin vermiyor. Şubat ayından itibaren eylemlerini sürdüren KTÜ Kadın Kolektifi’nden öğrenciler özel güvenlik görevlileri (ÖGB) ve çevik kuvvetin saldırılarıyla karşılaşıyor.
bianet’e konuşan KTÜ Kadın Kolektifi’nden Berna Demirtaş, KTÜ’de yaşananları bianet’e anlattı. “Sanata müdahale var, AKM’yi istiyoruz” diyen Demirtaş öğrencilerin üniversiteye ait salonu kullanmaları için eylemlerine devam edeceklerini belirtti.
“Rektör, seçimden önceki sözlerini unuttu”
KTÜ Kadın Kolektifi her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için etkinlikler düzenliyor. Geçtiğimiz yıllarda üç kadın oyunu oynayan topluluk bu sene de İnanç Yılan’ın “Anam, Bacım, Avradım” oyununa hazırlandı. Oyunu ücretsiz olarak AKM’de sergilemek için sene başından itibaren rektör Süleyman Baykal’la görüşmek istediler.
Öğrenciler, kendileriyle görüşmeyi reddeden rektörü tesadüfen görüp taleplerini ilettiklerinde “Size salon yok” cevabıyla karşılaştı. Bunun üzerine 23 Şubat’ta 20 kadar öğrenci dönüşümlü olarak mesai saatleri boyunca rektörlük binası önünde oturma eylemine başladılar.
Demirtaş daha önceki rektör döneminde de benzer yasağın olduğunu ancak oturma eylemiyle AKM’nin öğrencilere açıldığını söyledi. Öğrencilerin konser, tiyatro ve paneller için kullandığı bu alan rektör değişimi ile tekrar ulaşılmaz hale gelmiş.
Rektör Baykal’ın seçilmeden önce üniversitede özgür bir ortam olacağına dair sözler verdiğini söylüyor Demirtaş, ancak sonuç pek de öyle olmamış:
“Rektör olduğu ilk günde sözlerini unuttu. Hazırlandığımız oyunu ücretsiz olarak üniversitede sergilemek istiyoruz. Rektör izin vermeyip, oturma eylemlerine ÖGB'yi ve polisi saldırtmakla kendisi de üniversite de rezil oldu."
“ÖGB saldırıları eylemin ilk günü başladı”
ÖGB saldırısı eylemin ilk günü başladı. Öğrencilerin astıkları pankartı kaldırmak isteyen görevliler, öğrencileri darp etti. Demirtaş, eylemleri sürerken Öğrenci Derneği’nden kişilerin de saldırılarına uğradıklarını ancak özel güvenliğin onlara müdahale etmediğini söyledi:
“Öğrenci Derneği’nde yuvalanan faşistler, pankartımızı çalıp derneğe getirdiler. Biz pankartı almak isterken özel güvenlikler geldi. Derneğe girip ‘Pankart yok’ diyerek çıktılar. Onlara müdahale etmediler. Biz rektörle görüşemezken bu kişiler rektörle görüşebiliyor.”
Öğrenciler eylemleri süresince rektörle görüşme taleplerini yinelediler ancak “Rektör burada değil, biz sizi arayacağız” dendi. Öğrenciler altı aydır aranmazken, onlara bakmadan önlerinden geçen rektör “Siz öğrenci değilsiniz” cevaplarını yineledi.
“Üniversiteler sanat, bilim ve fikir üreten yerlerdir. Bizler de sanat üretiyoruz, biz kullanmazsak kim kullanacak AKM’yi?” diyen Demirtaş’a şu anda AKM'yi kimin kullandığını soruyoruz. Yanıtı, “Günlük 50 milyara varan paralar veren büyük organizasyon şirketleri ve Öğrenci Derneği” oluyor.
Geçtiğimiz pazartesi çadır kuran öğrenciler geceleri de eyleme devam etmeye başladı. Çadırın kurulduğu ilk akşam ÖGB çadırı kaldırmalarını istedi, öğrencilerin salonu alana dek duracaklarını belirtmeleri üzerine gittiler.
Gözaltı gerekçesi: Top oynamak
Öğrenciler, içinde bulunduğumuz haftayı “Özgür sanat haftası” ilan etti. 26 Mart Salı günü üniversitelilerin desteklediği bir şenlik yaptılar. Çarşamba günü çadırda kimileri top oynar, kimileri kitap okurken ÖGB bir dakika içinde çadırı kaldırmalarını istedi, ardından da çevik kuvvet ekipleri geldi.
ÖGB ve çevik kuvvetin saldırısı sonrası 20 öğrenci gözaltına alındı, çadır dağıtıldı, öğrencilerin bendir, bağlama ve tefleri kırıldı. Demirtaş, rektör yardımcısının gerekçeyi “Rektörlük önünde top oynayıp gürültü yapmak” olarak açıkladığını söyledi.
Rektörler görüşme talepleri yine reddedilen öğrenciler aynı taleple dün (28 Mart) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Rektörlük binasın bir yürüyüş düzenledi. "İş merkezi değil kültür merkezi. Müşteri değil öğrenci" pankartıın taşındığı yürüyüşe tiyatro grubu kostümleriyle katıldı. Demirtaş, yürüyüşlerin yıllardır aynı güzergahta yapılmasına rağmen bu kez rektörlük binası önüne gelmelerine izin verilmediğini söyledi.
ÖGB barikatlar kurarak yürüyüşü engellemek istedi, öğrenciler barikatlar önünde top oynadı, yere uzandı, daha sonra da barikatı aştı. Yürüyüşe devam edebilecekleri söylenmesine rağmen ÖGB tekrar barikat kurdu. Öğrencilerin karşısında bu kez ÖGB’nin yanı sıra çevik kuvvet de vardı.
Rektörle görüşme talebini ileten öğrenciler rektör olmadığı için iki kişi seçerek rektör yardımcısı ile görüştüler; “Size AKM yok, burası üniversite, sizin çıkmanız lazım, basın açıklamasına izin vermeyeceğiz” cevabı geldi.
Açıklama üzerine barikatı aşmak isteyen öğrencilere çevik kuvvet ekipleri saldırdı, bazı öğrenciler yaralandı. Basın açıklaması rektörlük binasına gelmeden gerçekleşti. Rektörle görüşmek isteyen Eğitim-Sen temsilcileri de bir yanıt alamadı.
“Sınavlardan sonra mücadeleye devam”
Demirtaş, sınav dönemi nedeniyle çadır eylemini sonlandırdıklarını ama sınavlardan sonra AKM için mücadeleye devam edeceklerini söyledi:
“Üniversitenin temel alanın birini kullanamıyoruz. Kendi üniversitemizde oynayamadığımız oyun için başka üniversitelerden çağrı geliyor. Üniversiteliler bizlerle dayanışma içinde.
“Rektör ‘siz öğrenci değilsiniz’ diyor ama öğrenciyiz. Devamsızlıklarımızı da kontrol ettiğini biliyoruz. Sınavlarımız olduğu için çadır eylemini sonlandırdık, ancak bu mücadeleyi bırakmadık, sınavlardan sonra çeşitli şekillerde devam edeceğiz.” (BK/HK)
Fotoğraflar: AA/Burak Altunoz