Kot kumlama (taşlama) işlemi sırasında soludukları tozun akciğerde birikmesi sonucu oluşan silikozis hastalığına yakalanan işçilerin yasal haklarını aramak için kurulan Kot Taşlama İşçileri Dayanışma Komitesi (KTİD), işçilerin dava giderlerini karşılamak amacıyla kampanya yürütüyor.
"Sorumlular önlemleri alana kadar mücadele edeceğiz"
KTİD, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın, İçişleri Bakanlığı’nın, yerel yönetimlerin, asıl işveren olarak büyük kot üretici firmalarının, işverenlerin ve sektör içi kuruluş, birlik ve tüzel kişiliklerin, yaşadıkları sosyal felakette birinci derecede sorumlulukları olduğunu ve oluşan her mağduriyet için sorumlular hakkında suç duyurularında ve idari şikayetlerde bulunacaklarını, adli ve idari yargıya başvuracaklarını" söylüyor.
İnsan Sağlığı ve Eğitimi Vakfı'nın desteğiyle yürütülen kampanya, sağlık önlemleri almayan sorumluların gereken önlemleri almasını, zarar görenlerin zararlarının tamamen giderilmesini talep ediyor. Kampanyaya destek için kotiscileri.org adresi ve 0212 635 88 90-0533 623 00 94 telefon numaralarından hesap bilgilerine ulaşmak mümkün.
"Dört bin silikozis hastası kayıt dışı"
Kot taşlama sırasında, işverenlerce gereken sağlık önlemleri alınmadığı için oluşan silikozis hastalığının tedavisi yok, sadece nefesi rahatlatıcı ilaçlar kullanılabiliyor.
Silikozise yakalanan işçiler, işten ayrılsalar dahi hastalık ilerliyor ve bu durum, başka işlerde çalışmalarını engelliyor.
Sigortasız çalıştıklarından sağlık hizmetlerinden faydalanamayan silikozis hastalarının sayısını KTİD, yaklaşık dört bin olarak belirliyor. (CU/EZÖ)