Birleşik Metal İşçileri Sendikası'na (Birleşik Metal İş), İzmir'de Kalibre Boru işyerinin yan kuruluşu olan KTC’de, işçilerin 19 Aralık'ta sendikaya üye olmasının ardından, işverenin 18 işçiyi istifaya zorladığını, 8 işçinin iş akdini fesh ettiğini duyurdu.
KTC işçileri direnişte
"18 işçiyi evlerinden alıp Grand Yükseliş Otel'de işveren vekil ve müdürlerinin yanına götürerek noter huzurunda sendikadan istifa ettirdiler" diyen Birleşik Metal İş, istifa eden işçilerin işe geldikleri gün yeniden sendikaya üye oldukları nı, ancak işverenin bu kez de sekiz işçinin işine son verdiğini aktardı.
KTC işçileri iş yeri önünde işverenin bu uygulamalarına karşı direniş başlattı. İşten atılan işçilerse işe iade için hukuki başvuruda bulundu.
Sendika "Bizler Anayasanın 51. maddesini yani herkesin sendikalı olma hakkını düzenleyen, kimsenin sendikalı olması nedeniyle baskı altına alınamayacağını belirleyen maddeyi hatırlatmaktan bıktık. Ancak işverenler, Anayasaya karşı ve bu sebeple açtığımız davaları kazanmamıza rağmen aynı hukuk dışı tavırlarını sürdürmekten bıkmadılar" dedi.
Sendikal faaliyeti engellemenin hapis cezası var
Ceza Yasası'na (TCK) göre, sendikal hakların kullanılmasının engellenmesinin hapis cezası var.
Yasanın 118. maddesi şöyle:
"Bir kimseye karşı bir sendikaya üye olmaya veya olmamaya, sendikanın faaliyetlerine katılmaya veya katılmamaya, sendikadan veya sendika yönetimindeki görevinden ayrılmaya zorlamak amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
"Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla bir sendikanın faaliyetlerinin engellenmesi halinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur." (EZÖ/TK)