Her yıl değişik bir ilde düzenlenen kurultay, 3-4-5 Aralık günlerinde, Çanakkale'de Kadın El Emeğini Değerlendirme Derneği - Kadın Danışma Merkezi'nin (ELDER) ev sahipliğiyle toplandı.
Kurultaya, 76 kuruluştan toplam 155 kadın katıldı. Kurultaya bu yıl ilk kez, Karadeniz bölgesinden (Bartın) de katılım oldu.
Kurultay gelenekselleşen biçimiyle, Türkiye'deki feminist mücadelelerle elde edilen kazanımlar için ayakta alkış eylemi ve "Kadınlar Vardır" marşının söylenmesiyle başladı.
ELDER üyesi Canan Ertekin; "Kadınlar şiddete maruz kaldığı için sığınaklar istiyoruz" dedi; ilk hedeflerinin sığınak açmak olduğunu belirtirken, "Asıl isteğimizse şiddetin ortadan kaldırılması" diye konuştu.
Deneyim paylaşımına ihtiyaç var
Kurultayın ilk gününde, sunum ve tebliğler aktarıldı. 1980'lerden bu yana kadın mücadelelerinden bahsedildi ve deneyim aktarımları yapıldı.
Yasal düzenlemelerle, 50 bin nüfus üzerindeki tüm yerlerde sığınak açma hakkının kazanıldığına dikkat çekildi, kadın örgütlerinin bulundukları bölgelerde, sığınak açmaları için belediyelere dilekçelerle başvurup baskı yapması önerildi.
Kurultayda kadın hareketi içinde yer alan bireylerin ve kadın gruplarının birbirleriyle ilişkilerinden yola çıkılarak, "feminist etik" tartışıldı.
KSGM sorunları aşmış(!)
Biz feministler devletle ilgili ileri geri düşünüp dururken, Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü'nden (KSSGM) gelen arkadaştan duyduk ki, KSSGM bir süre önce adının içinde geçen "S"lerden birini atmış ve (KSGM) olmuş. Biz kadınlar da merak edip sorduk atılan hangi "S" diye...
Ortaya çıktı ki, "Sorunları"nın "S"si atılmış. Böylece yeni adı Kadının Statüsünü Geliştirme Merkezi'ne dönüşmüş; sorunsuzlaşan kadınlara statü yollarında çalışmalar yapmak düşmüş. Bu hamleyi kadınlar hem ti'ye aldılar hem de kıyasıya eleştirdiler.
Sığınaklar açılsın
Kadınlar değişen yeni Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) hayat bulması açısından devletten sığınakları açmasını ve bu sığınakların kadın bakış açısına sahip kadınlarca idare edilmesini istediler. Ayrıca devletin buralarda kadrolaşma risklerinden de bahsedildi.
Sığınakların devlet tarafından finanse edilmesi gerektiğini belirten, bunun için yeterli bütçe oluşturulmasını talep eden kadınlar, sığınakların iç işleyişinde devletin değil kadın kurumlarının söz sahibi olması gerektiğini vurguladılar.
Kadınların bir de ortak talepleri vardı. Bu Kurultayda sığınakların iç işleyişleriyle ilgili ortak ilkeler oluşturmak ve sığınak açarken bu ilkelerle ülkenin her yerinde tek ağızdan devletle muhatap olmak. Ancak zaman yeterli olmadığından bu talep somutlaşamadı.
Bağımsız iki sığınak olan Mor Çatı ve Ankara Kadın Dayanışma Vakfı'nın sığınaklarının derhal açılması talebi de yinelendi.
Önümüzdeki bir yıl
Kurultay sonunda önümüzdeki bir yıla ilişkin kimi eylemler de ele alındı.
4320 sayılı yasanın devlet politikası haline getirilmesi için bir kampanya düzenlenmesi önerisinde, kadınlar fikir birliğine vardı.
Ortaklaşa alınan bir başka öneri ise tüm milletvekillerine, "Hem sığınakları istiyoruz, hem de sığınaklara gerek duyulmayacak günleri" yazılı yeni yıl tebrik kartı gönderilmesiydi. (GA/BB)