Finans piyasaları kamu destekleriyle krizden çıkış işaretleri verse de Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) gençler arasında işsizlik oranının en az 2011'e kadar yükselerek süreceğini öngördü.
Örgüt, "Kriz Zamanı Artan Genç İşsizliği" başlıklı raporda gençler için işsizliğin uzun dönemli sorunlara yol açtığını vurgulayarak hükümetlerden katı önlemler almalarını istedi.
* İstihdam olanaklarının arttığı 2005-2007 arasında da OECD ortalamasının üzerinde genç işsizliğine sahip olan Türkiye'de genç işsizliğinin artış hızı da OECD ortalamasından yüksek oldu.
* Gençler -hemen hemen tüm OECD ülkelerinde olduğu gibi- yetişkinlere göre işsizlikle 2 ila 3 kat daha fazla karşılaşıyor. Etkin bir staj sistemine sahip olan Almanya'da bu oran en düşük seviyede, 1,5 kat.
* Eğitim düzeyiyle işsizlik arasında sıkı bir bağ var. Yüksek eğitime sahip olanlar arasında işsizlik daha düşük, ayrıca eğitim düzeyi yükseldikçe işin niteliği de değişiyor. Bunun önemi, OECD içinde çalışan gençlerin yüzde 35'inin geçici işler bulabilmesi ve geçici iş oranı artıyor. Türkiye'yse geçici iş oranının diğerlerine göre hızla artsa da yüzde 20'den düşük olduğu ülkelerden.
* Kalıcı bir iş bulma konusunda özellikle sıkıntı yaşayan ve iş bulmaktan tamamen umudunu kesenleri eğitimsizler, göçmen/azınlık geçmişine sahip olanlar ve kırsalda yaşayanlar oluşturuyor. Türkiye bu grubun büyüklüğü açısından tüm OECD ülkelerinin önünde.
Rapor, önceliğin gençlerin istihdam piyasasının dışına düşmesini önlemek olduğunu belirtti. Gençlerin eğitim dışında kalmasını önlemek, okuldan işe geçişi sağlayacak staj ve benzeri olanakları artırmak öneriler arasında.
İşsizlik sigortasının yaygınlaştırılması, sigorta kapsamına giremeyenler için gelir desteği programları oluşturulması ve böylece iş aramaya devam edebilmeleri gerekiyor.
Ayrıca eğitimsiz gençlerin mesleki yeterlilik kazanmasını sağlayacak programlar da öneriler arasında.
Dört gençten biri işsiz
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak 2010'a dair işgücü araştırması sonuçlarını açıkladı. İş bulma umudunu yitirdiği için iş aramayanların dahil edilmediği istatistiklere göre, işszilerin toplam sayısı 3 milyon 591 bin, oranı yüzde 14,5 oldu. Bu rakam 2009 sonunda 3 milyon 471 bin kişi ve yüzde 14 olmuştu.
Genç nüfusta, yani 15-24 yaş arasında işsiz olanların oranı yüzde 25,9.(EÜ)