* Haberin fotoğraflarını görmek için tıklayınız.
DİSK, KESK ve Türk-İş'in birlikte düzenlediği "Krizin Bedelini ödemeyeceğiz; İşsizliğe ve Yoksulluğa Karşı Birleşik Mücadele için Emek ve Demokrasi Mitingi"ne yaklaşık 40 bin kişi katıldı.
Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Mustafa Özbek’in genel başkanı olduğu Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası ile DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası üyeleri arasında arbede yaşandı.
Gruplar, miting düzenleme komitesi görevlilerinin araya girmesiyle sakinleştirildi.
Mitingde ayrıca "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı atan CHP'lilerle Partizan üyeleri arasında gerginlik yaşandı.
Polis, mitingi izlemek için alana girmek isteyen bazı gazetecileri sarı basın kartları olmadığı gerekçesiyle miting alanına sokmadı. "Emir var" diyen polislerin sokmadığı gazeteciler alana başka noktalardan girdiler.
Kitle iki koldan Kadiköy'e girdi
Saat 10.00’dan itibaren Haydarpaşa Hastaneler, Tepe Nautilus Kolu ve Haydarpaşa Garı kolu olmak üzere üç kolda toplanmaya başlayan emekçiler saat 11.00'de Kadıköy meydanında kurulan platforma doğru yürüyüşe geçtiler.
Miting, kitlenin sahnenin kurulduğu alana gelmesinin ardından saat 13.00'te bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
İlk konuşmayı yapan Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun konuşması sırasında Türk Metal Sen üyeleri sahneyle miting alanı arasındaki bölgeye girerek "Özbek nereye biz oraya", "Özbek'e uzanan eller kırılsın" şeklinde sloganlar attı.
Platforma Özbek'in fotoğrafını asan Türk Metal Sen üyeleriyle "Hain Özbek hesap verecek" pankartı açan Birleşik Metal-İş üyeleri arasında başlayan sözlü tartışma kavgaya dönüştü.
Birbirlerine sopa ve şemsiyeler atan grup arasında yumruklaşmalar da yaşandı.
Miting görevlilerinin araya girmesi ve sahneden yapılan uyarılara rağmen yarım saat süren kavga esnasında basın mensupları ve görevliler de tartaklandı.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, konuşmasının bu bölümünde, "Özbek, değerli hizmetlerde bulunmuştur. İnşallah en kısa zamanda suçluluk hali bitecek ve tahliye olacaktır rahat olun" dedi.
Kavganın ardından Türk-İş üyeleri miting alanını terk etti.
Kumlu konuşmasını bitirirken mitinge alanında "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganları atıldı.
Evren: Bizi korkak sanmayın, cesaretimizi görün diye buradayız
Yaşanan olayların ardından söz alan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi "Hükümetin insanları, sadaka toplumuna biat etmeye yönelten bir siyaset yürüttüğünü" söyledi.
"Kulağı olup da duymayanlar, gözü olup da görmeyenler buradaki 10 binlerin sesini işitmiyor, bizleri görmüyor" şeklinde konuşan Çelebi "İşten atılmalara, işsizliğe ve yoksulluğa 'hayır' diyoruz. Kriz bahane edilerek, ücretler düşürülmesin diyoruz. Demokrasi istiyoruz, barış istiyoruz" dedi.
KESK Genel Başkanı Sami Evren de hükümetin kriz karşısında uyguladığı politikaları eleştirerek, kriz bahane edilerek, kayıt dışı ekonominin teşvik edildiğini kaydetti.
Konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da seslenen Evren, krizde temel önceliğin emekçi ve yoksul kesimlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi olduğunu belirterek, "Emeğimizi yok saydınız. İşimizle, aşımızla oynadınız. Toplu sözleşme ve grev hakkımızı gasp etmeye devam ediyorsunuz. Bizi korkak sanmayın, cesaretimizi görün diye buradayız" diye konuştu.
Miting, konuşmaların tamamlanmasının ardından TÜRK-İŞ Genel Başkanı Kumlu, DİSK Genel Başkanı Çelebi ve KESK Genel Başkanı Evren'in el ele katılanları selamlamasıyla sona erdi.
Sloganlar
Yoğun yağmur altında gerçekleşen mitingde sık sık "İnsanlara işkence şerefsizliktir", "Zam, zulüm, işkence, İşte AKP", "Krizin faturasını ödemeyeceğiz", "Krizin faturası sermayedarlara", "İşten çıkarmalar yasaklansın", "İnsanca bir yaşam için ücret", "Zamlar geri alınsın", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Dolaylı vergiler iptal edilsin" sloganları atıldı.
Katılan örgütler
Krizin Bedelini ödemeyeceğiz; İşsizliğe ve Yoksulluğa Karşı Birleşik Mücadele için Emek ve Demokrasi Mitingi"ne katılan örgütlerden bazıları şöyle:
İşçi Kardeşiliği Partisi (İKP), Sosyalist Emek Hareketi (SEH), Sosyal Haklar Derneği (SHD), Feminist Kolektif, Emekçi Kadınlar Derneği (EKD), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Mücadele Birliği, Halk Kültür Merkezi (HKM), Partizan, Halk Cephesi, Odak, Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Kaldıraç, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Devrimci İşçiler (Dev- İş), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Deri İş, Devrimci İşçi Partisi (DİP), Demokratik Halk Platformu (DHP), İşçi Cephesi, Muhalif Gençlik Hareketi, Dayanışma Sendikası, Alınteri, Tersane İşçi Kurulu, Çağdaş Gemik'in yakınları, Sosyalist Parti, Sosyalist Dayanışma Platformu, Galatasaray Üniversitesi, Proleter Devrimci Duruş, Hacı Hüsrev Halkı, Memleket Sevdalıları Derneği, Genç Umut, Halkevleri, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), İvme, Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikaları (Eğitim Sen), Birleşik Metal İşçileri Sendikaları (Birleşik Metal-İş), Öğrenci Gençlik Sendikası (Genç-Sen), Köşe Başı Tiyatro Topluluğu, Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen), Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen), Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Topkapı İşçi Derneği, Tersane İşçileri Birliği Derneği (TİB-DER), Esenyurt İşçi Platformu, OSİM-DER, Kazım Karabekir Mahallesi halkı, İstanbul Liseli Gençlik Platformu, Anarşistler, Küçükçekmece İşçi Platformu, İşçi Partisi (İP), Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel BAK), Demokratik Toplum Partisi (DTP), Ürün, Odak dergisi, Devrimci Demokratik Sendikal Birlik (DDSB), Başıbüyük halkı, Emek Partisi (EMEP), Petrol-İş, Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu. (EZÖ-BÇ)