Avrupa Sosyal Forumu'nun (ASF) ikinci gününde Avrupa Birliği (AB) kriz politikalarının kadınlar üzerindeki etkilerinin tartışıldığı seminerde katılımcılar, "en çok kadınları ve gençleri etkileyen ekonomik ve finansal krize karşı tüm Avrupa ülkelerinde kadınların ortak politikalar yürütmesi gerektiği" görüşünde birleşti.
"Ekonomik ve finansal kriz kadınları evlerine dönmeye zorlarken korunmasız istihdam artıyor. Sosyal hizmetlerde kesintiler kadınların ev içindeki yükünü artırıyor. Toplum muhafazakârlaşıyor. Kadına yönelik şiddet artıyor. Feminist hareketlerle işbirliğini güçlendirmeli, 27 Avrupa ülkesinde eşzamanlı grevler düzenlemeli, birlikte mücadele etme kararlılığımızı göstermeliyiz."
İsveç Sol Parti'den (MEP) Eva-Britt Svenson: Kadınlar finansal karar alma mekanizmalarında çok az temsil ediliyor. Ekonomik ve finansal krizi erkekler yarattı. Politika masasında daha fazla kadın olsaydı sosyal sigorta sisteminde kesintilere gitmek yerine askeri harcamalar düşürülebilirdi.
İspanya'dan Maite Mola: İspanya'da kadınların işgücüne katılımı her sene yüzde bir artarken erkeklerden yüzde 25 düşük ücret alıyorlar. Tam zamanlı, güvenceli istihdama katılamıyorlar.
Belçika'dan Dominique Fervaille: Krizin kadınlar ve gençler üzerindeki sonuçları erkeklerden çok daha dramatik. Çocuklara yönelik kamu harcamalarında önemli kesintiler yapılıyor. Güvencesiz ve yarı zamanlı çalışma yüzünden kadınlar emeklilik hakkı elde edemiyor.
İtalya'dan Angela Lombardi: Güvencesiz koşullar en çok kadınları ve gençleri etkiliyor. Kadınlar evde aileye bakmanın sembolü olarak kabul ediliyor. Kadının bu rolden çıkabilmesi için çalışmalar yürütmeliyiz.
Yunanistan'dan Litsa Doudoumi: Kriz kadınlara yönelik yeni bir ideoloji yaratıyor. Sosyalist hükümetler zorlu önlemler alırken toplum muhafazakârlaşıyor. Gazeteler ve kilise kadınların yarı zamanlı çalışarak meslek ve aile hayatlarını daha uyumlu hale getireceğini söylüyor. Ancak bu şekilde daha az para kazanabileceğinden ve evlerini geçindiremeyeceğinden söz etmiyor.
Alman Sol Parti Die Linke'den Anette Groth: Kamusal hizmetler hızla özelleştiriliyor. Sosyalist hükümetlerin politikalarından hayal kırıklığına uğrayan halk, sağ partilere dönüyor.
DİSK Kadın İşçi Komisyonu'ndan Bilge Çoban: Kriz nedeniyle önce kadınlar işten çıkartılıyor. Kadın işsizliği artarken ailenin işsiz kalan erkekleri yerine kadınlar işgücüne katılıyor. Çalışma koşulları ve ücretler kötüleşiyor. Kadın istihdamı nitelik gerektirmeyen işlere yöneliyor. Korunmasız istihdam biçimlerinde kadın oranı artıyor. Kadının ev içindeki yükü artıyor.
KESK Kadın Sekreteri Songül Morsünbül: Kriz kadınların daha fazla şiddet görmesine, eve kapanmasına, artan kadın intiharlarına, cinayetlerine, tecavüzlere neden oluyor. Savaş ekonomisinin beslediği Kürt sorunu nedeniyle özellikle Kürt kadınları cinsel şiddet, taciz, tecavüz ve tutuklamalara maruz kalıyorlar. Militarist politikalara tepki göstermek çok önemli. (BB)