Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), krizde tüketicinin güçlendirilmesini isterken, hükümeti, bankaları ve işverenleri uyardı; "Tüketici batarsa, herkes batar" dedi.
"Sosyal devlet istiyoruz"
TÜDEF Başkanı Ali Çetin'in tüketiciler için "Yükün en ağırını sırtlayanlar olarak sadaka değil sosyal devlet istiyoruz" diye konuştu.
Federasyon'un krizde yapılmasını istediği düzenlemeler şöyle:
Faizler yeniden düzenlenmeli: Kredi kartı borçları ve tüketici kredisinden doğan ana para borçlarının faizlerden arındırılarak yıllık yüzde üç faizle 18 eşit taksitte ödeme kolaylığı sağlanmalı.
Asgari ücretin altındakilerin borcu silinmeli: Asgari ücret altında geliri olan veya hiç geliri olmayan tüketicilerin, kredi kartı ve bireysel kredi borcu silinmeli.
Geliri olmayan bir daha kredi verilmemeli: Bu şartları kabul eden tüketicilere yeterli geliri olduğunu kanıtlamadıkça bir daha kredi kartı ve kredi verilmemeli.
"1 milyona yakın tüketici kara listede"
TÜDEF'in Merkez Bankası'na dayanarak verdiği bililere göre, Ağustos 2008 itibarıyla Türkiye'de kredi kartları ve bireysel kredilerin tutarı 91 milyar YTL; bu tüm kredilerin dörtte birini oluşturuyor.
Yine Merkez Bankası verilerine göre, kredi kartı borcunu ödememiş kişilerin sayısı temmuzda 46 bin 216; eylülde 61 bin 91. Bu üç ayda yaklaşık yüzde 30 artış demek.
TÜDEF, bir milyona yakın tüketicinin kredi kartı borcu nedeniyle takipte, kara listede olduğunu, bu sayının hızla arttığını vurgularken, kitlesel işten çıkartmaların başladığına, enerji ve gıda zamları nedeniyle tüketicilerin yaşamını sürdüremez, borcunu ödeyemez hale geldiğine dikkat çekti.
"Kriz 2013'e kadar sürecek"
TÜDEF, bu koşulların hemen düzelmeyeceğini vurgularken, Dünya Çelik Birliği'nin krizin 2013'e dek süreceğini bildirdiğini de vurguladı. (TK)