Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) yöneticisi Thoraya Ahmed Obaid, küresel krizin eğitim ve sağlık alanındaki kazanımları gerilettiğini; bundan en fazla kadın ve kız çocuklarının etkilendiğini söyledi.
11 Haziran Dünya Nüfus Günü'nde yazılı bir açıklama yapan Obaid "Krizden önce bile, kadınlar ve kız çocukları dünya yoksullarının çoğunluğunu oluşturuyordu. Şimdi ise daha derin bir yoksulluğun kucağına düşerek, daha ciddi sağlık problemleriyle yüzleşme tehlikesiyle yüzleşiyorlar, özellikle de hamile kadınlar..." dedi.
Anne ölüm oranlarının küresel bağlamda varolan eşitsizliği yansıttığını söyleyen Obaid "Aile planlaması, acil doğum, doğum öncesi ve sonrası bakım ve kontrolleri gibi sağlık servislerinin yaygın olduğu ve rahatça ulaşabildiği ülke ve toplumlarda, kadınların hayatta kalma oranlarının yüksek, çocuk ve ana ölüm oranları düşük olduğu görülüyor" diye ekledi.
"Tüm liderlere kadın sağlık ve haklarını bir politik öncelik olarak benimsemeleri konusunda çağrıda bulunuyorum. Kadın ve kız çocuklarına yatırım yapmak sadece kısa dönemli ekonomik iyileşme için değil, aynı zamanda eşitsizliği ve yoksulluğu azaltan uzun dönemli ekonomik gelişme için de basamak oluşturacak. Zor zamanlarda daha akıllıca bir yatırım yok."(EG/EÜ)