"Bu kabineyle hükümetin ekonomik yönelimi değiştirecek bir politika yapması zor."
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan kabine değişikliğini, Özgürlük ve DayanışmaPartisi (ÖDP) Başkanı Hayri Kozanoğlu böyle değerlendirdi.
Kozanoğlu'na göre yeni kabineyle emek hakları ve mali kriz açısından dikkat çeken noktalardan biri de ekonominin sorumluluğunun büyük ölçüde Ali Babacan'da olması.
"Bu aslında IMF'nin genelde istediği tarz, yani kendine muhatap olarak tek bir kişi görebilmek."
"Neoliberalizmin Gerçek 100'ü" kitabının hazırlayanı Kozanoğlu, bir başka hususa değindi.
"Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in yeni kabinede olmaması aslında ekonomide başarısız olunduğunun kabul edildiği, krizin teğet geçmediği anlamına gelir."
Kozanoğlu, IMF dostu söylemi benimsemeyen, sınırlı ölçüde de olsa krizi yoksullar açısından değerlendirmeye dönük düşünen Ekren'in görevden alınmasının IMF ve sermaye çevreleri açısından onun sınırlı yöneliminin kabul görmediğine işaret ettiğini savundu.
"Hatırlanırsa Ekren, 6 milyon yoksul yurttaşa alışveriş çeki dağıtılması gibi projeler öneriyordu. Bu program rafa kaldırıldı. Yani emekten yana sınırlı düzenlemelerle bile hükümetin ilgilenmediği ortada."
Kozanoğlu bu kabineyle ekonomik açıdan daha IMF'ye yakın duran, daha sermaye yanlısı bir yönelim ve revizyon olduğu kanaatinde.
Erdoğan'ın açıkladığı yeni Bakanlar Kurulu listesinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı (Ekonomiden Sorumlu Bakan) Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek oldu. (EZÖ)