Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 12 Haziran Çocuk Emeğine Karşı Dünya Günü için hazırladığı rapor, ekonomik krizin en çok kız çocuklarını tehdit ettiğini vurguluyor.
Örgütün çocuk emeğinin ortadan kaldırılmasıyla ilgili programının yöneticisi Michele Jankanish, "Son on yılda çocuk emeğinin kullanılmasında azalma var. Ama krizle birlikte aileler daha derin bir yoksulluğa itildikçe, yeniden artış görülebilir" diyor.
ILO rakamlarına göre, dünyada çalıştırılan çocuk sayısı 2000'lerin başında 245 milyonken 218 milyona düştü. Bunların 100 milyonu kız çocukları. 53 milyonu tehlikeli işlerde çalıştırılıyor. 20 milyonuysa 12 yaşın altında.
İşsizlik ve yoksulluk arttıkça, aileler hangi çocuklarının okula devam edeceğine dair bir karar vermek zorunda kalıyor; burada da tercih oğlan çocukları oluyor. Kız çocukları da çalıştırılma riski altında kalıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) istatistiklerine göre birçok ülkede 100 oğlan çocuğuna karşılık yalnızca 80 kız çocuğu ilköğretime gönderiliyor. Dünyada hâlâ ilkokula gönderilmeyen 55 milyon çocuğun yüzde 55'i kız çocukları.
ILO hükümetlerin eğitim bütçelerini kısmasının ve göçmen işçilerin ülkelerine para göndermesindeki düşüşün de kız çocuklarının eğitim dışı kalmasına neden olduğunu vurguluyor. Göçmen işçilerin para havaleleri çocuklarının eğitimlerine devam edebilemelerini sağlıyor.
Uluslararası yardım bütçelerinin kısılması da bu yardımlara dayanan eğitim programlarının aksamasına neden oluyor.
ILO, hükümetlerden kriz paketlerinin istihdam, eğitim ve refaha etkilerini iyi değerlendirmesini istiyor. Kriz paketlerinin yoksul ve savunmasız hanelere öncelik vermesi, özellikle kız ve oğlan çocuklarının eğitim dışında kalmasına karşı koruma önlemleri içermesi, özellikle kız çocukların karşılaştığı riski dikkate alması gerektiğini vurguluyor. (TK)