Konya Ticaret Odası (KTO) verilerine göre yılbaşından bu yana 466 işletme kapandı.
Sanayi Odası'nın yürüttüğü envanter çalışması yaklaşık 200 sanayi kuruluşunun faaliyetlerini durdurduğunu ortaya koydu. Konya Sanayisi'nde kapasite kullanımı yüzde 35, istihdam ise yüzde 30 azaldı.
Dalgalı kur bırakılmalı
Kuraklık ve holdinglerin durumu nedeniyle ekonomik sıkıntıların Konya'da daha derin hissedildiğini kaydeden Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Bekir Duvarcı , esnafın elektrik-su bedelini bile karşılayamadığını söyledi.
Esnafın 27 çeşit vergi ödediğini anlatan Duvarcı, alınması gereken acil önlemleri şöyle sıraladı:
* Derhal Dalgalı Kurdan vazgeçilmeli.
* Faizler aşağıya çekilmeli.
* Vergiler azaltılmalı.
* Piyasada güven ortamı sağlanmalı.
* Akaryakıt zamlarından vazgeçilmeli.
Kepenkler kapanırken
Ekonomik krizin önüne geçilememesi sonucunda, kapanan işyeri sayısı her geçen gün biraz daha artıyor, işsizler ordusu gün geçtikte daha da büyüyor.
Esnaf Birliği verilerine göre Konya'da ilk 7 ayda bin 459 esnaf kepenk kapattı.
Birlik kayıtlarına göre ay bazında;
Ocak'ta 232, Şubat'ta 148, Mart'ta 144, Nisan'da 172, Mayıs'ta 281, Haziran'da 258, Temmuz'da ise 224 esnaf faaliyetlerine son verdi.
Ancak Birlik'ten kaydını sildirmeden kepenk indiren esnafların sayısının çok daha fazla olduğu belirtiliyor.
Konya Ticaret Odası'nın üyelerinden ticari faaliyetini durduranların sayısı da az değil. KTO verilerine göre yılbaşından bu yana 466 işletme kapandı. Bunlar arasında şahıs firmaları, kooperatifler ve şirketler bulunuyor.
Kapasite yüzde 35 düştü
Konya Sanayi Odası'nın yürüttüğü envanter çalışması da bu alanda çarpıcı veriler ortaya koyuyor. Buna göre:
* Konya'da kapasite kullanımı ekonomik kriz nedeniyle yüzde 35 oranında düştü.
* Sanayi işletmelerinin yüzde 20'si (yaklaşık 200) faaliyetlerini geçici veya kalıcı olarak durdurdu.
* Sanayi çalışanlarından işini kaybedenlerin oranı yüzde 30'un üzerinde.
Bu tabloyu değerlendiren Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Başkanı Bekir Duvarcı, Konya'da daha fazla durgunluğun yaşandığını belirterek, "Bunun kriz dışında iki önemli nedeni daha var, kuraklık ve holdinglerin işçi çıkarması. Bu nedenle Konya'da ekonomik sıkıntılar çok daha fazla hissediliyor" dedi.
27 çeşit vergi
Esnafın, elektrik-su giderlerini bile karşılayamadığını anlatan Duvarcı, özellikle sanayi kesiminde herkesin perişan durumda olduğunu bildirdi. Duvarcı şöyle devam etti:
"Esnafın durumu hiç iyi değil. Biz hem esnaflık yapıyoruz, hem sanatkarlık. Hem de işveren olarak yanımızda işçi çalıştırıyor, üretiyoruz. Faizlerin anormal derecede yüksek olması, esnafın sırtına yüklenen 27 tür vergi bizim sorunlarımızın en önemli kaynağı. Dalgalı Kur Sistemi, Türkiye'nin bünyesine uygun değil. Derhal Dalgalı Kur'dan vazgeçilmeli, faizler aşağıya çekilmeli, vergiler azaltılmalı. Piyasada güven ortamı sağlanmalı. Akaryakıt zamlarından vazgeçilmeli."
Üretimin artması şart
Geçen yıl günde 120-130 otomobilin el değiştirdiğini, bu yıl ise günde 15-20 otomobil alınıp-satılıyor diyen Duvarcı, bunun ekonomideki durgunluğun göstergesi olduğunu söyledi. Duvarcı, ekonominin canlanması için üretimin desteklenmesinin şart olduğunu sözlerine ekledi. (NA)