*Görseller: Pixabay.
Pazartesi günü yayınlanacak olan rapor, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından derlendi.
Bu, 2013'ten bu yana küresel ısınma bilimi üzerine ilk küresel değerlendirmeleri olacak.
Politika yapıcılar için yakında yayınlanacak olan özet raporun, Kasım ayında bir araya gelecekleri zaman küresel liderler için önemli bir belge olması bekleniyor.
- NOT: Politikacılar Kasım'da Glasgow'da COP26 olarak bilinen iklim zirvesi için toplanacaklar.
Bilim insanları ve 195 hükümetin temsilcileri arasındaki iki haftalık sanal müzakerelerin ardından IPCC, iklim değişikliğinin nedenleri, etkileri ve çözümlerine ilişkin üç aşamalı bir değerlendirmenin ilk bölümünü başlatacak.
Rapordan ne bekleyebiliriz?
Birçok gözlemciye göre, son birkaç yılda bilimde önemli gelişmeler oldu.
WWF'ten Stephen Cornelius, "Modellerimiz daha iyi hale geldi, fizik, kimya ve biyolojide daha iyi bir anlayışa sahibiz ve bu nedenle gelecekteki sıcaklık değişikliklerini ve yağış değişikliklerini olduğundan çok daha iyi simüle edip yansıtabiliyorlar" derken ekledi:
"Bir başka değişiklik de, son birkaç yılda atıf bilimlerinin büyük ölçüde artması oldu. İklim değişikliği ve aşırı hava olayları arasında daha büyük bağlantılar kurabiliriz."
Sıcaklık tahminleriyle ilgili güncellemelerin yanı sıra, iklim krizini yaratmada insanlığın rolü sorusuna da güçlü bir şekilde odaklanılacak.
IPCC, 2013'teki son raporunda, insanların 1950'lerden bu yana küresel ısınmanın "baskın nedeni" olduğunu söylemişti.
Bu sefer IPCC'nin, insanların okyanuslar, atmosfer ve gezegen sistemlerimizin diğer yönleri üzerinde ne kadar etkisi olduğunu da özetlemesi bekleniyor.
Deniz seviyesinin yükselmesi
En önemli sorulardan biri deniz seviyesinin yükselmesiyle ilgili. Bu, IPCC için uzun süredir tartışmalı bir konuydu ve önceki tahminleri bazı bilim adamları tarafından fazla muhafazakar olarak küçümsendi.
Londra'daki UCL'den Prof Arthur Petersen, "Geçmişte deniz seviyesindeki yükselmeye makul bir üst sınır vermek konusunda çok isteksiz davrandılar ve artık bunu dikkate almalarını umuyoruz" dedi.
Dünya, son aylarda iklim değişikliğiyle bağlantılı bir dizi yıkıcı yangın ve sel yaşadığından, rapor ayrıca aşırı hava olaylarını artan sıcaklıklarla ilişkilendiren yeni bir bölüm de içerecek.
Gana'daki Accra belediye başkanı Muhammed Adjei Sowah, "İklim krizinin zaten burada olduğunu görmek için penceremizden dışarı bakmamız yeterli" dedi ve ekledi:
"Sera gazı emisyonlarına en az katkıda bulunan Akra gibi şehirler ve Gana gibi ülkeler, en büyük etkilerin çoğunu yaşayacak."
1.5 derece hedefi baki mi?
Yeni özetteki kilit sorulardan biri 1.5 derece sıcaklık hedefiyle ilgili olacak.
2015 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen iklim zirvesi, ulusların küresel sıcaklıktaki artışı sanayi öncesi zamanlardan 1,5 dereceden fazla olmayacak şekilde sınırlamaya çalışmasını taahhüt etti.
Ve 2018'de IPCC, bu hedefe ulaşmak için özel bir rapor yayınladı.
TIKLAYIN - Atlantik Okyanusu'ndaki değişim tüm iklimi etkileyebilir
Bu çalışmanın ana yazarlarından biri olan Dr de Coninck, "Bu rapor, ısınmayı 1.5C ile sınırlamanın açık ve net faydaları olduğunu ve bu faydaların yalnızca son üç yılda daha net hale geldiğini çok açık bir şekilde gösterdi" dedi.
"Bu rapor, emisyonlarla ilgili sıcaklık sınırı ve bunların nasıl geliştiği hakkında bir şeyler söylüyorsa, bunun COP26 üzerinde siyasi bir etkisi olacağını düşünüyorum."
Imperial College London'daki Grantham Enstitüsü'nde fahri araştırma görevlisi olan Richard Black, "Bence bu bir uyandırma çağrısı olacak, buna hiç şüphe yok" dedi ve şöyle konuştu:
"Ama yine de, şu anda etrafımızda gördüğümüz bazı gerçek dünya olayları da öyle."
(PT)