Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) düzenlediği, KESK’e bağlı sendikaların kadın temsilcilerinin katıldığı "Kriz ve Kadın" Forumunun sonuçları açıkladı.
"Taleplerimizi dikkate almayanlara oy yok"
KESK'li kadınlar 8 Mart'ta tüm kentlerde etkinlik düzenleme kararı aldılar.
Ayrıca 28 Şubat'ta yine tüm kentlerde akşam saatlerine denk gelecek şekilde kent meydanlarında “tacize ve tecavüze karşı geceleri de sokakları da istiyoruz” temalı meşaleli yürüyüş gerçekleştirecekler.
4 Mart'ta "töre ve namus" gerekçeli cinayetleri protesto etmek için kadın halk mahkemeleri kuracak olan kadınlar 6 Mart'taysa kreş ve ebeveyn izni talebiyle iş yerlerinde bildiri dağıtıp basın açıklamaları dağıtacaklar.
Kadınlar yerel seçimlere ilişkinse açıkladıkları taleplerine kulak vermeyen yerel yönetici adaylarına oy vermeyeceklerini ilan ettiler.
KESK Kadın Sekreteri Songül Morsümbül yazılı açıklamasında KESK'li kadınların taleplerini şöyle sıraladı.
- Dış borçlar iptal edilmeli, sermaye hareketleri kontrol edilmeli, servetten ve gelirden vergi alınmalı, kaynakların yoksullar ve kadınlar için kullanılmasına yönelik istihdam ve destek politikaları uygulanmalı,
- Kadınlara güvenceli, kayıtlı iş sağlayacak istihdam politikaları geliştirilmeli ve hayata geçirilmeli, bakım hizmetleri toplumsallaştırılmalı,
- İşten çıkarmalar ve ücretsiz izinler yasaklanmalı,
- İflas eden fabrikalar kamulaştırılmalı. Taşeron sistemine son verilmeli, kayıt dışı çalıştırma yasaklanmalı; ücretler düşürülmeden çalışma saatleri kısaltılmalı. Örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı, tüm çalışanların grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı tanınmalı.
- Temel ücretler yükseltilmeli ve ek ücretler emekli keseneğine dahil edilmeli,
- Personel eksikliği kadrolu personel istihdamı ile giderilmeli,
- İşsizlik fonu ve hazine olanakları işsiz ve yoksuların desteklenmesi için kullanılmalı,
- SSGSS yasası geri çekilmeli,
- Tüm kamu kurumlarında, semtlerde ya da diğer ortak mekânlarda, kreş, gündüz bakım evleri ve emzirme odaları kurulmalı,
- Ebeveyn izni kabul edilmeli,
- Yasada öngörüldüğü gibi nüfusu elli bini aşan yerleşim birimlerinde kadın sığınma evleri kurulmalı,
- Sözleşmeli personele eş durumu tayini hakkı verilmeli,
- Anadili farklı olup Türkçeyi bilmedikleri için eğitim, sağlık, istihdam gibi hizmetlerden yararlanamayan kadınlar için gerekli düzenlemeler yapılmalı. (EZÖ)