Hükümet işveren üzerideki kreş açma sorumluluğunu kaldırıp yeni bir model ortaya çıkarmaya çalışırken, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nden (KAGİDER) Aysun Sayın, detayları belli olmamakla birlikte getirilen önerinin de varolan cinsiyetçi bakışı koruduğunu söyledi.
"Bakım hizmetlerinin tek sorumlusu kadınlar değil; bu bakış değişmeli. Fakat bu sorunu işçi sendikalarının gündemine almıyor, hükümet de sadece onlarla konuşup 'sosyal taraflara danıştık' diyor. Kadın örgütlerinin sürece katılımı sağlanmalı."
İşveren lehine istihdam paketi
Varolan iş kanuna göre 150'den fazla kadın işçi çalıştıran işyerlerinde kreş açma zorunluluğu var. Hükümet uzun zamandır üzerinde çalıştığı istihdam paketini bu yıl başında açıkladı.
Buna göre, işveren üzerindeki bu ve benzeri yükümlülükler kaldırılarak istihdamın artması sağlanacaktı. Türkiye'de halen dört kadından sadece biri çalışıyor ve kadın istihdamı azalıyor.
Tasarıya tepki gösteren kadın örgütleri ve uzmanlar, bakım hizmetlerinin kadına yüklendiği toplumsal cinsiyetçi bakış nedeniyle tasarının tam tersi sonuç vereceğini; kadının istihdamdan daha da uzaklaşacağını söyledi.
Çocuk hâlâ sadece annenin sorumluluğunda
Bugün gazetelerde yer alan haberlere göre hükümet bir "Annelik Fonu" kuracak. Fon için çalışan ve çocuk sahibi kadınların maaşından fon için yüzde 15 kesinti yapılacak. Fonun diğer olası finansman kaynakları ise işveren, sendika, odalar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu ve İşsizlik Sigortası Fonu.
Bu havuzdan 0-5 yaş arası çocuğu olan kadın işçilere aylık 300 YTL yardım yapılacak.
Varolan yasanın uygulanmadığını itiraf eden Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı tasarının önümüzdeki günlerde uzmanların katılacağı bir çalıştayla kesinleştirileceğini söyledi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Kadın Kolları Başkanı ve milletvekili Fatma Şahin, "çalışan kadınların hem çocuk hem de kariyer yapmasını sağlayacaklarını" belirtti. "Kadının annelik vasfını koruyacak ve çalışma hayatında var olmasını sağlayacak bir modeli hayata geçireceğiz."
Sorumluluk herkese paylaştırılmalı
Sayın, bakım hizmetlerinin tüm tarafların katkısıyla oluşturulacak bir havuzdan karşılanmasının ve bu havuzun kaynağında yapılacak kesintilerle oluşturulmasının olumlu bir model olabileceğini belirtti.
"Burada önemli olan sadece kadınlardan değil, kadın-erkek tüm işçilerden kesinti yapılması ve desteğin de tüm işçilere dağıtılması. Aksi halde işveren yine katkıda bulunmamak için kadın işçi çalıştırmaktan geri durabilir ve sorun devam eder."
Buna göre her işveren çalıştırdığı işçi sayısına göre havuza bir katkı verebilir.
Sayın ayrıca bakım hizmetlerinin bölgeden bölgeye farklı maliyetleri olduğunu da ekledi. "İstanbul Etiler'de bir kreş için aylık 300 YTL yetersiz kalabilir ama başka bir yerde hizmeti karşılayabilir."
Şu an yapılan açıklamadan küçük işletmelerin ya da yerel yönetimlerin katkısının ne olacağının da anlaşılmadığını ekleyen Sayın, tartışmalara kadın örgütlerinin dahil edilmesinin zorunlu olduğunu belirtti. (EÜ/TK)