Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov bugün süresi dolan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında açıklamalarda bulundu.
17 Temmuz itibariyle anlaşmanın süresinin dolduğuna işaret eden Peskov, "Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi" dedi.
Anlaşmanın durdurulmasının Kırım Köprüsü'ne saldırıyla ilgisi olmadığına dikkati çeken Peskov, anlaşmanın yerine getirilmemesi halinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından böyle bir kararın uygulanacağının daha önceden duyurulduğunu hatırlattı.
TASS: İstanbul'daki BM yetkilileri bilgilendirildi
Rusya'nın resmi haber ajansı TASS'a göre, Birleşmiş Milletler'in (BM) İstanbul'daki temsilcilerinin Rusya'dan tahıl anlaşmasına katılımın askıya alındığına dair bir bildirim aldıklarını söyledi.
TASS'a konuşan BM kaynağı "Bu karara resmi yanıt BM'den daha sonra gelecek. Şu ana kadar İstanbul'daki BM'nin böyle bir bilgi aldığını teyit edebilirim" dedi.
Erdoğan, Putin'le görüşecek
Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Rusya Devlet Başkanı Putin'in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum'' dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Rusyalı mevkidaşıyla görüşeceğini de belirten Erdoğan, ''Belki bu arada ağustosu beklemeden Sayın Putin ile de bir telefon görüşmesiyle adımlarımızı atarız" diye konuştu.
ABD: Rusya için maliyeti büyük olur
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Kremlin'in açıklaması öncesi Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesi halinde, Moskova için diplomatik maliyetin çok büyük olacağını söyledi.
Sullivan, "Biz her türlü senaryoya karşı hazırlıklıyız ve Ukraynalılarla yakın çalışıyoruz" dedi.
Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında
24 Şubat 2022'de başlayan Rusya-Ukrayna savaşının küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Birleşmiş Milletler (BM), Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.
Daha önce birkaç kez uzatılan anlaşmanın süresi, tekrar uzatılmazsa 17 Temmuz'da dolacak. Rusyalı yetkililer, anlaşmanın uzatılması için bir olasılık görmediklerini açıklamıştı.
Savaşan ülkelerin her ikisi de buğday, arpa, ayçiçek yağı ve gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaç duyduğu diğer uygun fiyatlı gıda ürünlerinin başlıca küresel tedarikçileri konumunda bulunuyor.
İstanbul'daki Ortak Koordinasyon Merkezi'ne göre, Karadeniz Tahıl Girişimi üç Ukrayna limanının dünyaya 32,9 milyon metrik ton tahıl ve diğer gıda ihraç etmesine olanak sağladı ve bunun yarısından fazlası gelişmekte olan ülkelere yapıldı.
(NT)