Toplantıya, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi ve Ticaret Komisyonu üyesi Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekili Fatma Şahin, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Rekabetin Korunması Genel Müdür Yardımcısı Tülay Aydın ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün de katıldı.
Nüfusun yüzde 10u tüketici değil
THD Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, açılış konuşmasında, Türkiye nüfusunun yüzde 10unun hayatını yardımlarla devam ettirdiğini ve tüketici sayılmadığını anlattı.
519 bin 161 kişi mağdur
AKP Gaziantep milletvekili Şahin, Merkez Bankası verilerine göre, Türkiyede 519 bin 161 kişinin kredi kartı mağduru olduğunu belirtti.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Rekabetin Korunması Genel Müdür Yardımcısı Tülay Aydın ise 1995 yılında çıkartılan yasanın, teknoloji ve ekonominin hızlı değişimi karşısında toplumun ihtiyaçlarını karşılayamadığını ifade etti.
Kredi kartı mağdurlarını uyaran Yıldız, "Bankalara kredi borcu olanların bugünden itibaren 30 gün içinde bir dilekçe ile başvurularını yapmaları gerekiyor. Bunu şahsen, iadeli taahhütlü mektup veya noter aracılığı ile yapabilirler. En sağlam olanı noterdir. Dilekçe ile başvurudaki kayıt numarasının alınması çok önemli. Tüketicilerimiz bu ayrıntıları atlamasınlar" dedi.
Aygün: Egemenlik kayıtsız şartsız bankaların
ATO Başkanı Aygün, son ekonomik krizle birlikte kredi kartı mağdurlarının Türkiye'nin en önemli sorunu olarak karşılarına çıktığını vurguladı.
Asgari ödemelerle bankaya olan borcun ancak 38 ayda kapatılabildiğini ifade eden Aygün, kredi kartı mağduriyetinin giderilmesi konusundaki mücadelesini şu şekilde anlattı :
* İnsanlar sahipsiz olduğu müddetçe kötü niyetli kişiler yüzde 375 faiz uygular. Neyin fiyatı bu kadar arttı ki? Enflasyonun yüzde 30, yasal faizlerin yüzde 55, memura verilen yıllık zammın yüzde 20 olduğu bir dönemde yüzde 375 faiz akıl alır gibi değildi.
* Bazı bankalar müşterilerinin temerrüt tuzağına düşmesini dört gözle beklediler. Bu meseleyle ilgili bana gönderilen 4 bin 300 mektubun tamamını okudum. Yaklaşık bin kişi ile yüz yüze görüştüm, 300 milletvekili ve bakanlarla kulis yaptım.
* Sadece Ankara'da, kredi kartı borcunu ödemediği için 10 kişi intihar etti.
* Faizler 2000 yılından sonra sürekli arttı. Yüzde 75'ten periyodik olarak yüzde 4728'e kadar yükseldi. Bankanın buna yetkisi var. Çünkü, ellerinde 'okunulmasın diye yazılmış' sözleşmeleri var. Bu sözleşmelerden birini ben 86 kat büyüttükten sonra ancak okuyabildim.
* Temerrüt faizi ile ilgili kısmı boş bırakarak keyfine göre kendi dolduran bankalar, kendi müşterilerine yüzde 45 ile yüzde 375 arasında temerrüt uygulamış.
* Bu durumda 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Bankaların' demek mümkün. Ancak, yasada yapılan son değişiklik ile tefeci faizlerini önüne geçildi.
* Buna göre 1 Mart 2001 yılında 1 milyar banka kredisi alan tüketicinin, 2 yıl sonra yüzde 375 faizi ile 9 milyar 440 milyon ödemesi gerekirken; son düzenleme ile sadece 2 milyar 125 milyon ödemesi gerekecek. Borcunu 12 takside böldürme imkanına kavuşan kişi ayda 177 milyon lira ödeyerek borcundan kurtulacak.
* Düzenlemeden faydalanmak için 30 gün içinde bankalara başvurulması gerektiğini unutmayın."
IMF politikalarını terk edin
Aygün, 59. hükümete halkın sesine kulak vermesi ve IMF politikalarından uzak durması çağrısı da yaptı:
IMFnin program uyguladığı 89 ülkeden hiçbir ayağa kalkamamış. Sadece iki ülke, Malezya ve Rusya IMF ile anlaştıktan 10 gün sonra, bunları kovduğu için büyümeye başlamış. Dı politikada ABD'ye, iç politikada AB'ye, IMF'ye teslim olduğumuz sürece güçlü devlet olamayız." (BB)