İstanbul Barosu da bugün bir açıklama yaparak, kredi kartlarının tüketiciler için hâlâ en önemli ve gündemdeki konu olduğunu bildirerek, tüketicilere dikkat etmeleri gereken noktaları bildirdi.
Er: Tüketiciler bankaya başvurup iade istesinler
15 Mart Tüketiciler Günü'nde bianet'in görüştüğü Er, kart aidatlarının veya hesap işletim ücretlerinin kart sözleşmelerinde yazsa bile haksız şart niteliğinde olduğunu söyleyerek, tüketicilerin hesap özetlerinde, ekstrelerinde kart aidatı kesildiğini fark eder etmez bankaların kredi kartları merkez müdürlüğüne başvurmalarını istedi.
Er, yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:
Bankanın kart merkezine başvuru: "Bankanın kredi kartları merkezine yazılı olarak başvurup '... no'lu kredi kartının sahibiyim. Hesabımdan bilgim dışında ... miktarda kart aidatı kesilmiş. Bunu kabul etmiyorum. Kestiğiniz paranın iadesini talep ediyorum" diye yazsınlar."
İlçe veya il hakem heyetine başvuru: "Banka bunu yerine getirmezse ilçe veya il hakem heyetine başvursunlar."
Tüketici Mahkemesi'ne başvuru: "Eğer hakem heyeti de başvuruyu reddederse, 15 gün içinde Tüketici Mahkemesi'ne başvursunlar."
Ekstreler iyi incelenmeli: "Bankalar kart aidatı veya hesap işletim ücretlerini farklı aylarda tahsil edebiliyorlar. Bu nedenle her ekstre iyi incelenmeli. Ocak ayında ekstrede görünmeyebilir, ama mart ayında olabilir."
Son bir yıl geri alınabilir: "Borçlar Kanunu'na göre, son bir yıldan önceki alacaklar zaman aşımına giriyor. Bu nedenle, başvuran tüketiciler ancak son bir yılda kesilenleri geri alabilirler."
"Kartımı iptal edin": "Bankalar son dönemde 'otomatik ödeme talimatı verirseniz, kart aidatı almıyoruz' gibi yöntemler uygulamaya başladılar. Tüketiciler çekinmesin, aidat kesen bankadan hem parayı geri istesinler hem de kartı iptal edeceklerini belirtsinler. Bankalar tüketicilerden çok yüksek faizlerle para kazanıyorlar. 'Kartı istemiyorum, iptal edin' diyen birçok tüketiciden kart aidatı almıyorlar."
Baro: Banka işlem ücretleri yasaya aykırı
İstanbul Barosu da açıklamasında bazı bankaların yasal boşlukları suistimal ettiğine, tüketicilerden banka işlem ücreti olarak Tüketici Yasası'na aykırı bedeller alındığına dikkat çekti ve tüketicileri şu noktaları anımsatarak uyardı:
* Kredi kartı sözleşmeleri 12 punto ile yazılmalı. Sözleşmede tüketiciler hiçbir boşluk olmamasına dikkat etmeli.
* Sözleşmede tüketicinin aleyhine olan maddeler geçersizdir.
* Sözleşmede yer alan ücret, komisyon, masraf ve vergiler dışında tüketiciden hiçbir ücret bankalar tarafından alınamaz.
* Tüketicinin talebi olmadan limit artışı yapılamaz.
* Tüketicinin talebi olmadan ve sözleşme imzalanmadan kart gönderilemez.
* Tüketiciye ait kişisel bilgiler banka tarafından gizli tutulacaktır. Şifre bilgilerinin güvenli korunması gerekir.
* Kart tüketiciye ulaşana kadar çalınması halinde bankanın sorumluluğu söz konusudur.
* Kart çıkaran kuruluşlar kredi kartı limitini tüketicinin ilk yıl için toplam gelirin 2 katı, ikinci yıl için en fazla 4 katı olarak belirleyebilir.
* Bankalar faiz artışını tüketiciye 30 gün öncesinden bildirmelidir. Kart hamili bildirimden itibaren 60 gün içinde borcun tamamını ödeyip, kartın kullanımına son verirse faiz atışından etkilenmez.
* Kefalet akdi adi kefalet olabilir. Önce borçluya gidilip tüm tahsil yolları denendikten sonra kefile başvurulabilecektir.
* Kartın çalınması tüketici tarafından bankaya derhal bildirilmeli. Kartın çalınmasından 24 saat öncesi için tüketici 150 YTL ile sorumludur. Konuyla ilgili sigorta yapılabilir.
* Tüketicinin adres değişikliği 15 gün içinde bankaya bildirilmeli. Aksi halde tüketicinin eski adresine yapılan tebligatlar geçerli sayılır.
* Tüketicinin kredi kartlarında asgari ödeme tutarı dönem borcunun % 20'sinden az olamaz. Ancak ödenmeyen kısım için bankalar faiz tahakkuk ettirirler. (TK)