Şikayete konu edilen haberde, 19 Ağustos 2006'da "Dikili Barış, Demokrasi ve Emek Şenlikleri" kapsamında düzenlenen "Siyanür-Altın Çevre Paneli"nde KOZA Altın Şirketi çalışanları ile belediye görevlileri ve halk arasında meydana gelen olaylar anlatılıyordu.
Davalar İzmir'de reddedildi, Ankara'da açıldı
Şirket yetkilileri, İzmir Mahkemelerinin daha önce açılan iki davayı reddetmelerinden sonra, üçüncü davayı da Ankara'da açmıştı. Gazete yetkilileri, bu son davanın da Ankara mahkemesince reddedilmesini olumlu karşıladı.
5 Temmuz'da davayı reddeden mahkeme, gerekçeli kararını dava sonra kaleme alacak. Haberlerin tazminat gerektirmediğine karar verilen duruşmada, şirket avukatı Bahadır Öztürk ve gazete avukatı İlke Işık Sağdıç, son sözlerini söylediler.
Avukat Sağdıç, Dikili Savcılığı'nın yaptığı soruşturmanın da gazetede çıkan haberi doğruladığını, bu yüzden davanın reddedilmesini istedi. Hakim Kenan Altıparmak da Yargıtay yolu açık olmak üzere davanın reddine karar verdi.
Şirketin Birgün'e açtığı dava da reddedildi
KOZA AŞ sahibi Akın İpek vekillerince açılan davada, haberlerin "şirket sahibini küçük düşürücü nitelikte olduğu, şirketin ticari itibarına zarar verdiği ve şirketin bu nedenle zarara uğratıldığı" iddia edilmişti.
İzmir 2. Asliye Hukuk Mahkemesi de, Koza Şirketi'nin, "Asitli Yol" ve "Ovacık Altın Madeni İçin İptal Davası" başlıklı haberlere yer veren "Birgün" gazetesi Sorumlu Müdür İbrahim Çeşmecioğlu ve haberci Elçin Yağız hakkında açtığı iki davayı daha önce reddetmişti. (EÖ/EÜ)