Batman, Çakırpınar köyündeki evini çatışmalar nedeniyle terk etmek zorunda kalan Hediye Ҫevikel’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda bugün karar verildi, AİHM, Ҫevikel’e 1300 Euro maddi ve manevi tazminata hükmetti.
AİHM kararında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 6/1. maddesindeki “adil yargılanma hakkı”nın ihlal edildiğine karar verdi.
Mahkeme Danıştay’a rağmen tazminatı reddetti
Hediye Ҫevikel, Batman’ın Çakırpınar köyünde yaşıyordu, 1992’de PKK ve güvenlik güçleir arasındaki çatışmalar nedeniyle, 24 yaşındayken köyünü terk etmek zorunda kaldı.
Köyünü terk etmek zorunda bırakıldığı gerekçesiyle 21 Aralık 2006’da zararının tazmini için başvuru yaptı.
Batman Valiliği başvurusunu reddedince İdare Mahkemesine itirazda bulundu. İdare Mahkemesi de itirazını reddetti.
Danıştay ise 9 Mayıs 2012’de İdare Mahkemesinin ret kararını, yetkililerin iddialarının çelişiyor olması nedeniyle bozdu.
Ancak İdare Mahkemesi 19 Kasım 2012’de Ҫevikel’in tazminat başvurusunu bir kez daha reddetti. Ret kararı, yetkililerin beyanına dayandırıldı.
AİHM’e savunma: Saldırıya maruz kalmamış
İdare Mahkemesine savunma gönderen yetkililer, “köyün tamamen boşaltılmış olmadığını, köyde güvenlik endişesi bulunmadığını ve Çevikel’in 1992’de saldırıya maruz kalmadığını” ileri sürdü.
Çevikel’in Anayasa Mahkemesine yaptığı başvuru da sonuçsuz kalınca AİHM’e başvurdu. Başvurusunda, “PKK saldırıları ve güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalar nedeniyle köyünü terk etmek zorunda kaldığını, yaptığı başvuruların damakul zamanda sonuçlanmadığını ” belirtti.
AİHM’in bugünkü kararında, Çelikel’in adil yargılanma hakkının ihlal edildiği ifade edildi, Çevikel’e 800 Euro manevi, 500 Euro da maddi tazminat ödenecek.
AİHS’in 6/1 maddesi şöyle:
“Herkes davasının, medeni hak ve yükümlülükleriyle ilgili uyuşmazlıklar ya da cezai alanda kendisine yöneltilen suçlamaların esası konusunda karar verecek olan, yasayla kurulmuş, bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından, kamuya açık olarak ve makul bir süre içinde görülmesini isteme hakkına sahiptir. Karar alenî olarak verilir. Ancak, demokratik bir toplum içinde ahlak, kamu düzeni veya ulusal güvenlik yararına, küçüklerin çıkarları veya bir davaya taraf olanların özel hayatlarının gizliliği gerektirdiğinde veyahut, aleniyetin adil yargılamaya zarar verebileceği kimi özel durumlarda ve mahkemece bunun kaçınılmaz olarak değerlendirildiği ölçüde, duruşma salonu tüm dava süresince veya kısmen basına ve dinleyicilere kapatılabilir.” (AS)