*Fotoğraf galerisi için tıklayın.
Hicran, fotoğraf atölyesinde fotoröportaj konusu olarak yedi yaşındayken ayrıldığı köyünü seçti. Köydeki hayatı anlatırken kadınların içinde bulunduğu koşulları göstermek ve yaşantıları anlatmak istiyordu.
Konuya karar verdikten sonra yıllar önce ayrıldığı köyüne fotoğraf çekmek üzere döndü. Van'ın Başkale ilçesi yakınlarındaki küçük bir yerleşim olan köye ailesinin sadece bir kereliğine verdiği izinle gidecekti. Üç gün içinde bütün çekimleri tamamlayıp hikayeyi oluşturması gerekiyordu.
Kesendere/Mendereş Köyü'nün başlıca geçim kaynağı hayvancılık.
Köyün oldukça uzağındaki otlakta yayılan hayvanları sağmak için kadınlar her gün atlarla uzun bir yolculuk yapıyor. Toplanan sütler peynir yapmak üzere mayalanıyor. Kadınlar ayrıca ev işleri, temizlik, ailenin beslenmesi ve çocukların bakımıyla da uğraşıyor.
Hicran köyde geçirdiği günlerde misafir olduğu evin içini, tandırlığı, avluyu fotoğrafladı. Köyde dolaştı ve uzaktan nasıl göründüğüne baktı. Kış hazırlıklarını ve misafirlikleri görüntüledi.
Çektiği fotoğraflardan yapılan seçki Hicran'ın bilmediği bir hayata bakışını yansıtırken köydeki günlük yaşantının kadınlar etrafındaki hikayesini anlatıyor. (Hicran 14 yaşında)
Gundê mın
Hicranê di atolyeya wênekêşiyê de gundê xwe yê ku wê di 7 saliya xwe de bi cî hiştiye wekî mijara wêneçavpêketinê hilbijart. Wê dixwest di henga behskirina ji gund de şert û mercên ku jin di navê de ne nîşan bide û behsa şêwejiyanan bike.
Piştî ku wê li ser mijarê biryar girt, bi mebesta ku wêneyan bikişîne, vegeriya gundê xwe yê ku wê bi salan berê bi cî hiştibû. Ew ê bi destûra ku malbata wê hew bo carekê dabûyê biçûya gundê ku şûnwarekî biçûk ê li nêzîkî navçeya Elbakê ya Wanê ye. Wê diviya di nava sê rojan de hemû kêşan tewaw bikirana û çîrok pêk bianiya.
Çavkaniya sereke ya debara gundê Mendereşê ajalvanî ye.
Jin her roj li ser pişta hespan riyeke dûr diçin, da ku kerî û garanên ku li çêregeha bi têra xwe li dûrî gund rast bûyî bidoşin. Ji bo ku bibe penêr, şîrê dotî tê meyandin. Jin her wiha bi karên nava malê, paqijî, çêkirina xurekên malbatê û guhdana li zarokan jî radibin.
Rojên ku Hicranê li gund derbas kirin, wê wêneyên hundirê mala ku bi mêvanî lê dima, xanîkê tenûrê û hewşê kişandin. Li nava gund geriya û lê nihêrî bê ka gund ji dûr ve çawa tê xuyanê. Wê tivdarekên bo zivistanê û rê û resmên mêvaniyê tomar kirin.
Guldesteya ji wêneyên ku wê kişandin çêkirî, li aliyekî ku awirtêdana wê ya li jiyaneke ku Hicranê nas nedikir vebeyan dike, li aliyekî din jî, çîroka jinan a li dora jiyana rojane ya li gund dibêje. (Hicranê 14 salî)
* Anadolu Kültür'ün 2002'den beri kültür ve sanatın sivil alanların oluşmasına destek sağlayacağına ve çatışmalı ortamlarda barışa katkı sunacağına inanarak Anadolu'da çalışmalar yürütüyor. Açık Toplum Vakfı ve Chrest Foundation'ın da destek verdiği "Fotoğrafla Hatırlamak: Çocuk ve Gençlerle Fotoğraf Atölyeleri" projesi onlardan biri.
59 genç fotoğrafçı üç ay süren atölyeleri boyunca kendi yaşadıkları yerleri ve kendi hikayelerini fotoğraf aracılığıyla anlattı. Şırnak, Batman, Van, Mardin ve Yüksekova'dan 2011 yılına dair birer belge olan bu çalışmalar, Türkçe ve Kürtçe olarak hazırlanan kitap Anadolu Kültür tarafından yayınlandı. Bu başarılı projede üretilen fotohikayeleri, bianet'ten dizi olarak bu linkten izleyebilirsiniz.