Ayşe Berktay, İstanbul Müftülüğü'nün yağmur duasına çıkmasını böyle değerlendiriyor.
Bilgi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Arus Yumul'sa olayı "büyüsü bozulmuş dünyayı yeniden efsunlama çabası" sözleriyle özetliyor.
İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı 3 Ağustos'ta yağmur duasına çıkmış, vatandaşları suları tedbirli kullanmaya da çağırmıştı.
Berktay: Bilimsellik yerine tevekkül aşılamaya çalışıyorlar
Ankara'daki su sıkıntısının altyapı hizmetlerinde yaşanan sorunlarla ilgili olduğunu kaydeden Berktay, konunun bilimsel ve siyasal açıdan değerlendirilmesi gerektiğini söylüyor:
"Belediye Başkanı Melih Gökçek'in açıklamaları ortada. Onun elimden ne gelir demesinin, sıkıntının Allah'tan geldiğini söylemesinin siyasi tutarlılığı yok. Öbür yanda, yağmur duasına çıkılıyor. Bunlar aynı iktidarın yaptığı uygulamalar."
Konuya "pasif olmak dışında yapılacak bir şey yokmuş gibi yaklaşıldığını" söyleyen Berktay, "Ankara'da su boruları bilimsel bir yaklaşım olmadığı için patladı ama insanlara tevekkül aşılamaya çalışıyorlar, oysa her şey tevekkülle sınırlı değil" diyor.
Berktay ekliyor: "Dinin referans alınması bu iktidara özgü değil. Türkiye'de genel olarak kullanılıyor. Şimdi de en tepedeki kurumlar tarafından yapılmış oldu."
Yumul: Popüler din "modern" kişilerin hayatlarında var
Arus Yumul, "Popüler din zaten bugün en 'modern' kişilerin hayatlarında varolan bir şey, bilimden vazgeçmeyen, hayatını 'rasyonel' kurallara göre idame eden birçok insanın hayatında, aslında popüler dinin, pratiklerin yeri var" diyor.
Adak adama, türbelere gitme gibi davranışların popüler dinin göstergesi olduğunu anlatan Yumul bu eğilimi, "yaşananları modernleşmeyle büyüsü bozulmuş dünyayı yeniden efsunlama çaba"sı olarak niteliyor.
Yağmur duası gibi uygulamaların, devlet eliyle yapılması halinde insanların gözünde daha inanılır bulunabileceği düşüncesini aktaran Yumul, "Buna karşın kamusal alanda -hatırladığım kadarıyla- Diyanet'in desteğiyle yapıldığı durumlar nadirdir" diyor.
Kadıoğlu: Aklımızı kullanalım
bianet'in görüştüğü İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Profesör Mikdat Kadıoğlu, konuya ilişkin "Allah'a güvenirken aklımızı da kullanarak daha somut ve pratik çözümler üretmeliyiz, şu an ciddi bir iklim değişikliği yaşamaktayız ve sorunlara kapsamlı çözümler bulmamız lazım" demişti. (AÖ)