Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) "erkek demokrasisi"nden "gerçek demokrasi"ye geçmek için cinsiyet kotasının yasal zorunluluk haline getirilmesi gerektiğini böyle vurguladı.
Kadın kotası neden bir zorunluluk?
Örgüt bir araştırmasında kotanın neden kadın sorunlarının temsiliyet üzerinden çözümünde kotanın etkili bir araç olduğunu şöyle anlatıyor:
* Toplumsal fırsatların farklı toplum kesimleri arasında nasıl dağılacağı parlamento, hükümet ve politika belirleyen kamu kurulları gibi siyasal karar organlarında belirlenir.
* Bu süreçlerde kadınların eksik temsili, sorunların çözümsüz kalmasına, devam eden eşitsizlikler ise kadınların eksik temsilinin sürekliliğine yol açar. Bu nedenle kadın-erkek eşitliğini sağlamaya yönelik çabaların başlangıç noktası, siyasal süreçlere katılımda cinslerarası eşitliği sağlayan adımlar atmaktan geçer.
* Kadınların karar alma süreçlerine eşit katılımı sadece basit bir adalet veya demokrasi talebi olmakla kalmayıp, aynı zamanda kadınların çıkarlarının göz önüne alınması için gerekli bir koşul olarak da görülebilir.
* Kadınların faal katılımı ve karar almanın bütün düzeylerine kadın bakış açısının yerleştirilmesi gerçekleşmedikçe, eşitlik, kalkınma ve barış hedeflerine ulaşılamayacaktır.
* Kadınların karar alma organlarındaki eksik temsilini ortadan kaldırmak için Türkiye'nin de imzalamış bulunduğu Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesinde (CEDAW) de belirtildiği gibi özel önlemlere (kota) başvurmak zorunludur.
* Kadınların karar alma organlarındaki eksik temsilini ortadan kaldırmak amacıyla siyasi partiler ve seçim yasalarına gerekli hükümler eklenmeli ve değişiklikler gerçekleştirilmelidir.
Türkiye kadın temsilinde nerede?
Türkiye'de Belediye Meclislerinde kadın temsili yüzde 0,56; İl Genel Meclislerindeyse yüzde 1,75. Devlet ve özel sektörde üst düzey kadın yönetici oranı yüzde yedi.
Türkiye 22 Temmuz seçimleri sonrası TBMM'ye giren 50 vekilin ardından yüzde 9,1 kadın miletvekili oranıyla dünya genelinde 101. sıraya yerleşti. 2002 seçimlerinde bu oran yüzde 4,4; sıralamada yer 122 idi.
Nuray Mert ve Perihan Mağden tartışması
Radikal gazetesinde dün yayımlanan köşe yazısında Nuray Mert kadın kotasını "gereksiz" bulduğunu bir kez daha belirtmiş ve bu konuda kendisini eleştiren Perihan Mağden'in üslubunu "yanlış" bulduğunun altını çizmişti. (GG/EÜ)