30 yaşında silikozis hastalığından ölen İbrahim Güloğlu, hayatını kaybeden 43. kot kumlama işçisi oldu. Sağlık Bakanlığı kot taşlamayı yakın zamanda yasakladı ama Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi'nden Zeki Kılıçaslan'a göre, devletin asıl yapması gereken silikozisi meslek hastalığı olarak tanıyıp işçilere tazminat vermek.
Ağabey İsmail Güloğlu'nun Radikal'e verdiği bilgilere göre, İbrahim Güloğlu, 2001-2006 arasında Balin Tekstil'in İstanbul ve Kırklareli'ndeki fabrikalarında kot kumlama işçisi olarak çalıştı. Sigortalı olan Güloğlu, üç yıl önce memleketi Diyarbakır'a döndü.
Burada hastalanınca kaldırıldığı Dicle Üniversitesi'nde silikozis hastası olduğunu öğrendi. Bir süredir oksijen cihazıyla yaşayan Güloğlu, geçtiğimiz pazar kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Ağabeyi kardeşinin ölümü hakkında hukuki sürec başlatacaklarını belirtti.
Silikozis, taşlamada kullanılan ve solunan tozların akciğerde kristalleşerek sertleşmesiyle oluşuyor ve bir süre sonra nefes almayı engelliyor. Hastalığın tedavisi bulunmuyor.
Sağlık Bakanlığı, nisanda kot taşlamada kullanılan maddelerin yasaklanmasıyla ilgili bir genelge yayınladı. Kılıçaslan, bakanlığın yasaklamasının ardından kum taşlama işinin büyük ölçüde durmuş gibi göründüğünü söyledi ve ekledi: "Bu yasak şu an çalışan işçilerin hastalığını engelleyecek ama zaten hasta olan işçilerin mağduriyeti devam ediyor."
"Yasal düzenleme gerekli"
Çoğu işçinin kayıt dışı çalıştırılması ve bu nedenle sosyal güvenlik haklarından yararlanamamasının temel sorun olduğunu belirten Kılıçaslan sözlerine şöyle devam etti:
"İşçiler sigortalı olmadıkları için mahkemeye başvurup mağduriyetlerini ispatlayamıyorlar. Çünkü şu anki yasalarla yıllar önce çalıştıkları işyerinin sebep olduğu hastalığı ispat etmeleri mümkün değil."
Komite'nin daha önce görüştüğü bürokratlar, varolan yasalar çerçevesinde işçilere hak tanımalarının imkansız olduğunu söylemiş. Bu nedenle, Kılıçaslan'a göre öncelikle yapılması gereken işçinin mahkeme yoluyla kazanamadığı hakları yeni çıkarılacak bir yasayla devletin vermesi.
"Bu iş meslek hastalığıysa o zaman devlet bunu kabul edip işçinin sosyal güvenlik haklarını tanısın. Mahkemede hakkını arayamayan işçiye tazminatını devlet versin. Ayrıca hastalık tanısı kesinleşmişse işçilerin maluliyetleri oranında hak tanınmasını sağlayan yeni bir yasa çıkarılmalı."
Hasta işçi sayısı resmi rakamlardan çok daha fazla
Resmi kayıtlara göre, kot kumlama işinde çalışırken silikozis hastalığına yakalan 550'ye yakın işçi var. Fakat gerçek hasta sayısının 3 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. İbrahim Güloğlu'yla birlikte silikozis hastalığından ölen işçi sayısı 43'e çıktı. Bu sene içinde dört işçi silikozis hastalığından hayatını kaybetti.(GK)