Silikozis hastası işçilerin kurduğu Kot Taşlam İşçileri Dayanışma Komitesi, hükümeti bu konuda özel bir komisyon kurarak işçilerin sosyal haklarının sağlanması ve yeni hastalıkların önlenmesi için derhal önlem almaya çağırdı.
Dün akşam Beyoğlu, Makine Mühendisleri Odası'nda düzenlenen toplantıda, eski işçiler, mücadele yürüten sendikacı ve aktivistler faaliyetlerini ve taleplerini paylaştı.
Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, silikozis hastası işçi sayısının tam olarak bilinemediğini ama kesin bir tedavisi olmayan hastalıktan muzdarip 4-5 bin kişi olduğunun tahmin edildiğini söyledi.
"Bakanlık görmezden geliyor"
Erzurum'da yapılan bir taramada işçilerin yüzde 55'inde hastalığın görüldüğünü söyleyen Kılınçarslan, tekstil sektöründe 10 bin diğer sektörlerde kumlama işinde de yaklaşık 20 bin işçinin çalıştığını ekledi. Son bir yılda sadece İstanbul'da 20'den fazla işçi bu hastalık nedeniyle öldü.
Nefes darlığı ve ağır vakalarda da ölüme yol açan hastalığın en etkin tedavisi akciğer nakli. Nakilse bürokratik zorluklar ve yeterli organ bulunamaması nedeniyle zor.
Kılıçarslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sorunu görmezden geldiğini belirtti. Çoğu kayıtsız çalıştırılan işçilerin meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için hem işçi olduklarını hem de hasta olduklarını ispatlamakta zorluk yaşadığını ekledi.
Kılıçarslan, tekstil sektöründe meslek hastalığı olarak silikozisin dünya literatürüne de Türkiye'den girdiğini vurguladı ve konunun gündemde kalması, hükümetin de harekete geçmesi için ortak mücadele çağrısında bulundu.
Eylem
Sendika temsilcilerinin de katıldığı toplantıda eski kot taşlama işçileri yaşadıklarını paylaştı. Kotların kum püskürterek beyazlatılması ve desen verilmesi sırasında işçilerin soluduğu silikanın akciğerlerde birikmesi bu hastalığa yol açıyor. Gerekli önlemler alındığında hastalıktan korunmak mümkün ancak büyük firmalara üretim yapan küçük atölyelerde işçiler için güvenlik önlemleri alınmıyor.
Dayanışma komitesi 9 Haziran'da kuruldu. Bugüne kadar 500 kadar işçiye teşhis konulmasını, 100 kadar hastanın hastaneye yatırılmasını sağladı. Gönüllü avukatlar işçilere ve ailelerine hak aramaları için destek verdi. Komite, konunun uluslararası ve ulusal ölçekte gündeme gelmesi için etkinliklerde bulundu. Bir yardım kampanyası da yürütülüyor.(EÜ)