Kot taşlama işçileri, İstiklal Caddesi’ndeki Mavi Jeans önünde sağlıksız çalışma koşullarını protesto ettiler.
Polisin mağaza önünde sıkı güvenlik önlemleri aldığı, mağaza önüne yaklaşan katılımcıları tartakladığı eylemde işçiler “Alacak nefesimiz, soracak hesabımız var” pankartı açtılar.
Ahali Dergisi üyeleri de “Kotlar beyazlıyor hayatlar kararıyor” pankartıyla eyleme destek verdi.
Yaklaşık 50 kişinin katıldığı eylemde işçileri kendilerini “Göz gözü görmeyen merdiven altı atölyelerde bir mesaide 2 bin kot kumlayanlarız. Güvencesiz, sağlıksız koşullarda çalıştığımız için ölüme terk edilen insanlarız. Soluğumuz kesiliyor, ciğerlerimiz kumla dolduğu için başka işlerde de çalışamıyoruz. Bizler silikozis hastası kot işçileriyiz” dediler.
Mavi Jeans, Collezione, Levis, Lee, Little Big, Diesel, Adil Işık, Loft, Colins markalarını sıralayarak firmaları protesto eden işçiler, neden özellikle Mavi Jeans’in önünde eylem yaptıklarını şöyle açıkladılar:
“Artık kot kumlama işini ‘lazer sistemiyle yapıyoruz’ dediler. Şimdi soruyoruz; 2 yıl öncesinde kot kumlama işini ne ile yapıyordunuz? 10 yılı aşan bu sürede kot kumlama işçiliği yaptırmadıklarından bahsettiler. Pekala Mavi Jeans'in bu işi merdiven altı kaçak atölyelerde yaptırdığını da biliyoruz. Avrupa'da yasaklandığını bile bile bizlere bu işi yaptırdıklarını da biliyoruz. Şimdi kimlere, neyin vicdanını satıyorlar?”
"Sorumlular cezalandırılmalı"
İşçiler açtıkları davalara rağmen işverenlerin önlem almadıklarını söyleyerek taleplerini sıraladılar:
- Biran önce önlemsiz çalışan atölyeler tespit edilmeli,
- Mağdur olanların ve halen çalışanların tedavisi yapılmalı,
- Sigortasız çalışanların hizmet tespiti yapılarak işçilere bütün sosyal güvenlik hakları verilmeli,
- İşçiler iş göremezlik raporu verilerek maluliyet sigortasından yararlandırılmalı,
- Sorumlular cezalandırılmalı.
Bir süre trafiği kesen işçiler caddede taşlanmış kota boykot çağrısı yaparak dağıldı.
İnsan Sağlığı ve Eğitim Vakfı (İNSEV) Başkanı Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, bianet’e kot kumlama (eskitme) yapan işçilerin yarıdan fazlasının silikoz hastası olduğunu, teşhis konulmadığı ya da şikayetleri olmadığı için sayının bilinmediğini söylemiş ve eklemişti:
"İnce kum tozlarının solunum yollarıyla alınması, akciğerde reaksiyon oluşturuyor ve katılaşan akciğerler oksijen almayı engelliyor. Ne kadar uzun süre toza maruz kalındıysa, hastalık o kadar ağırlaşıyor. Orta-ağır vakalarda işçi, işi bıraksa da hastalık ilerliyor. Silikoz hastalığının tedavisi yok, sadece nefesi rahatlatıcı ilaç kullanılıyor." (EZÖ)