"Çok geç kalmış olmakla birlikte hala yapılacak olan şey çok basit. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı silikozis tanısı konmuş işçiler için bütün bu uzun süren hukuk sürecini ortadan kaldıran ve işçilere hak ettikleri oranda olanaklar tanıyan bir yasal idari düzenleme için adım atmalıdır."
"Sağlık Bakanlığı'nın silika kullanımını yasaklayarak önemli bir adım attığını" söyleyen Kot Taşlama İşçileriyle Dayanışma Komitesi'nden sanatçı Yasemin Göksu, "Şimdi yapılması gereken kot kumlama işinde şu ana dek çalışmış olanların tümünün göğüs hastalıkları merkezlerine ulaşmalarını sağlayacak ulusal bir kampanya düzenlemek" dedi.
14 Nisan Salı günü, Bakırköy Adliyesi'nde görülecek kot taşlama işçilerinin davasına dayanışma çağrısı yapan Göksu, "Gerekli yasal ve idari düzenlemeler yapılıncaya kadar bu mücadelenin arkasındayız" şeklinde konuştu.
"Bakan kamuoyunu yanıltıyor"
Bugün Makine Mühendisleri Odası'nda (MMO) basın toplantısı düzenleyen Komite'den Göksu, Bakan Faruk Çelik'in silikozis hastalarının zaten emeklilik hakkı olduğu yönündeki açıklamalarını eleştirdi ve "Bakanın kamuoyunu yanılttığını" söyledi.
"Oysa hâlâ pek çok arkadaşımız bir yandan amansız hastalıklarıyla boğuşurken, bir yandan da kot kumlama sektöründe çalıştıklarını kanıtlayabilmek için mahkeme kapılarında ömür tüketiyor."
"Mahkemeler işçilerin ömürlerinden uzun sürüyor"
"Bu işyerlerinin çoğu kayıtsız olduğu için, işçiler önce bu taşeron şirketleri bulmak zorunda. Sonra o şirketlerin kot kumlama işi yaptığını, en son da kendilerinin oralarda çalıştığını kanıtlamaları gerekiyor."
İşçilerin yüzde 95'ten fazlasının bu işyerlerinde sigortasız olarak çalıştırıldığına dikkat çeken Göksu, "Kaçak, sigortasız çalıştırmayı tespit etme sorumluluğunun Çalışma Bakanlığı, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı, meslek odaları ile yerel yönetimlerde olduğunu" söyledi.
Kot taşlama işçilerinin sektörde çalıştıklarını ispatlamak zorunda bırakılmalarını eleştiren Göksu, "Bu adalet hanginize adil geliyor. Bu işçilerin ömürlerinden bile uzun sürecek mahkeme sürecinin sonunda adaleti bulacağımıza ve vicdanlarımızı rahatlatacağımıza inanıyor musunuz gerçekten?" diye sordu.
Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz günlerde her türlü kot giysi ve kumaşlara uygulanan püskürtme işleminde kum, silis tozu veya silika kristalleri içeren herhangi bir madde kullanılmasını, ölümle sonuçlanabilen silikozis hastalığına sebep olduğu gerekçesiyle yasakladığını açıklamıştı.
Silikozisin tedavisi yok
Kot taşlama, kotların beyazlatılması, eskitilmiş görünümü verilmesi için, kumun, kuru hava kompresörleriyle kotların yüzeyine tutularak aşındırılması işlemine verilen isim.
Bu uygulama sırasında solunan tozlar akciğerde silikozis hastalığına yol açıyor. Sık rastlanan meslek hastalığı olan silikozis, kot taşlama atölyelerinde, döküm ve metal eşya işkolunda, Silikojen tozun solunum yolları korunma mekanizmasını aşarak akciğere kadar ilerlemesi sonucu meydana geliyor. Akciğer kan ve lenf damarlarında çekilmeler ve şekil bozukluklarının oluşmasına neden olan hastalığın tedavisi bulunamıyor.
İşverenlerin gereken sağlık önlemlerini almaması nedeniyle oluşan silikozis hastalığının tedavisi yok. Kot Taşlama İşçileriyle Dayanışma Komitesi (KTİD), yaklaşık 4 bin silikozis hastası kot işçisi olduğunu söylüyor.(BÇ)