Kot kumlama işçisi olarak çalışırken silikozis hastalığına yakalanan 30 işçi, Meclis'te görüşmeleri süren torba yasa tasarısında "engelli" değil "işçi" statüsünde yer almak istedikleri için Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesinde eylemlerini sürdürüyor.
Sosyal güvenlik haklarından yararlanmaları için gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep eden işçiler, silikozisin bir meslek hastalığı olduğunu, işçilere "iş göremez" gelirinin bağlanması için işçinin çalıştığı işyerinden belge istenmesinin kaldırılmasını istiyorlar.
Çünkü kot kumlama işçilerinin neredeyse tümü kayıt dışı, kaçak ve sigortasız çalıştırılıyor.
5 bin civarında silikozisli hasta
Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi üyesi Engin Bodur, şu anda Türkiye'de bin 200 civarında silikozis hastası bulunduğunu söyledi.
Bodur, bianet'e, "Devlet ise bu rakamın 400 kişi olduğunu söylüyor. Toplam 20 bin çalışan olduğunu düşünecek olursak tespit edemediklerimizle birlikte sayının 5 bin civarında olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.
Hastalık yalnızca kot kumlama işçilerinde görülüyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Çetin Soysal da bianet'e silikozisin kot kumlama işçilerinin belgesi niteliği taşıdığını belirterek, "Mahkeme kararına ihtiyaç yok. Hastane raporları bunun için yeterli. Zaten bu hastalığa başka bir işte çalışan bir işçi yakalanmıyor. Yalnızca kot kumlama işçilerinde görülüyor" diye konuştu.
"Bu işçilere engelli maaşı bağlanması için en az yüzde 80 oranında iş göremez olmaları öngörülüyor. Ama zaten bu oranda bir silikozis hastasının yaşaması mümkün değil. Bu işçilerin asıl derdi emekliliklerinden en azından çocuklarının yararlanmasını sağlamak."
Silikozis hastalığı nedir?
Kotlara eskimiş, ağarmış görünümü vermek için uygulanan kumlama (kuvars tozu püskürtme) yapılırken yüksek oranda ''silika'' içeren ''kuvars kristallerinin'' kullanılması sonucu, solunum yoluyla işçilerin akciğerlerini kaplayan kum tanecikleri bir süre sonra solunum yetmezliğine neden oluyor. Hastalık, öksürük, nefes darlığı, gözlerde kızartı ve kaşıntı, göğüs ağrısı şeklinde belirtilerle kendini gösterirken, hastalığın tedavisinin bulunmadığı ifade ediliyor.(BT)