Kot kumlama işçilerinin yakalandığı silikozis hastalarına "aylık gelir" ve "yeşil kart" gibi yeni yasal haklarından yararlanmak için tanınan süre 24 Mayıs'ta sona erdi. Silikozis hastalarına Özürlüler Yasası çerçevesinde tanınan haklar, silikosiz hastalarının ve onlara destek veren gönüllülerin oluşturduğu Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi'nin çabalarıyla 25 Şubat 2011 günü yürürlüğe girmişti.
Ancak yeni düzenleme, bu kapsama giren silikozis hastalarının bu haklardan yararlanabilmeleri için üç ay içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurmasını zorunlu kılıyordu.
Üç ay dayatması yasal değil
Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi düzenleme yürürlüğe girdiği ilk günden itibaren "İnsan sağlığına ilişkin bir hakkın kullanılmasının süreye tabi tutulması, en başta Anayasanın 5. maddesinde yer alan 'Devletin Temel Amaç ve Görevleri'ne aykırıdır. Keza Anayasanın eşitlik ilkesi ve 56. maddesinde yer alan 'Sağlık Hizmetleri' ile ilgili maddeye de aykırıdır" diyerek itirazını belirtmişti.
Komitenin bir itiraz nedeni de üç aylık sürenin silikozis hastalığının ortaya çıkışı, teşhis edilmesi ve seyrinin hızıyla karşılaştırıldığında az olduğuydu.
Üstelik yasanın ulusal çapta duyuru kampanyası bakanlık tarafından yapılmadı. Komite bu konuda bakanlığa yaptığı başvurulara yanıt alamadı. Bakanlık komitenin başvurularına yanıt vermeme politikasını sürdürüyor. Yasadan kaç kişinin yararlanacağınıöğrenmek isteyen komite, bu talebine de yanıt alamadı. Dolayısıyla bu üç aylık dönemde bu yasadan faydalanmak üzere kaç kişinin başvuru yaptığı da bilinmiyor.
Karar Anayasa Mahkemesi'nde
Yasadan haberdar olmayan ya da hastalığı bu üç aylık dilimde tespit edilemeyen silikozis hastaları için son umut, Cumhuriyet Halk Partisi'nin Anayasa Mahkemesi'ne götürülen 'üç aylık süre kısıtlaması'nın iptali başvurusunda.
Tüm bu olumsuzluklara ve üç aylık sınırlamaya karşın Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi, kot, cam, metal kumlama ya da hangi sektörde çalışmış olursa olsun, silikozis şüphesi taşıyan tüm işçilerin hak mücadelelerinin sürdürüleceğini duyurdu. Komitenin amacı meslek hastalığından kaynaklı iş gücü kaybı yaşayan tüm işçilerin 5510 sayılı yasa kapsamında sosyal güvenceye kavuşturulması. (HK)