Silikozis hastası işçilerin, sigortasız çalıştırılırken ölen arkadaşlarının yakınlarına ölüm aylığı, çalışamaz durumdakilere de maluliyet aylığı bağlanması talebiyle üç gündür Ankara'da Abdi İpekçi Parkı'nda sürdürdüğü eylem sona erdi.
İşçiler, Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi'nin öncülüğünde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekilleriyle görüştü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise randevu talebine olumlu yanıt vermedi.
Komite adına yapılan açıklamada, "Meclis'te verilen sözlerin takipçisi olacağız. Sorun çözülmezse ekim ayında ağır hasat olanlar dahil bütün işçi arkadaşlar ve aileleri ile birlikte Ankara'ya gelip yasa çıkana kadar gitmeyeceğiz" denildi.
"Sigortasız çalıştırılmak işçilerin suçu değil"
Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi Sözcüsü Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, "Sigortasız çalışmak işçilerin suçu değil. Sigortasız çalışmayı denetlemek ve önlemek devletin sorumluluğu" dedi:
- Resmi açıklamalarda talebimizin sigorta mantığına aykırı olduğu, başkalarının da benzer taleplerde bulunabileceği belirtiliyor. Oysa bu hastalığa sadece çalışırken yakalanılabiliyor.
- Başka işlerde kayıt dışı çalışırken hastalanan işçiler için bu hakkın tanınmasında bir sakınca görülemez.
- İşçilere başkaca bir şart aranmaksızın, sadece kötü çalışma koşullarının beraberinde getirdiği hastalıkların tespiti halinde yaşamlarını sürdürebilmeleri için bir aylık bağlanmalı.
- Bu olanağın sağlanması için davalar da açılabilir ama hasta işçilerin yıllar sürebilecek davaları beklemesi mümkün değil.
- İşçileri bu şekilde çalıştıran işverenlere ilişkin bildirimler, şikâyetler var. Devlet denetim gücünü kullanarak bu işverenleri bulup bu aylıkların bedelini tahsil edebilir.
"Yasa ve yönetmelikler uygulanmıyor"
Kılıçaslan, hastalığın ortaya çıktığı işletmelerin küçük ve orta ölçekli olduğunu, işçilerin iki vardiya halinde çalıştırıldığını, işçilere maske verilmediğini, verilenlerin koruyucu özelliği olmadığını anlattı:
- Hastalığın ortaya çıktığı iş yerlerinde çok ağır ihmaller var. Sıkıntı yasa ve yönetmelik eksikliğinden değil, bunların uygulanmamasından kaynaklanıyor.
- Taleplerimiz kabul edilirse bu kayıt dışı çalışırken benzer sıkıntılar yaşayan tüm işçiler için kazanım olacak.
Bilinen rakamlara göre, silikozis hastalığı nedeniyle bugüne kadar 46 işçi yaşamını yitirdi. 650 işçi de hastalıkla mücadele ediyor. Silikozis hastalarının durumu gündeme geldikten sonra Sağlık Bakanlığı "kot kumlama" yöntemiyle üretimi yasakladı. Sağlık güvencesi bulunmayan silikozis hastalarının devlet hastanelerinden ücretsiz yararlanması için de adım atıldı. Ancak hastalığın tedavisi bulunmuyor.
Kot Kumlama İşçileri Dayanışma Komitesi, kayıt dışı, sigortasız şekilde çalıştırılırken hastalığa yakalanıp ölen işçilerin yakınlarına ölüm aylığı, çalışamaz durumdaki işçilere iş göremezlik oranları doğrultusunda maluliyet aylığı bağlanmasını talep ediyor. (BB/EÖ)