İki yıldır silikozis tedavisi gören kot taşlama işçisi Ruhat Yıldırak (24) hayatını kaybetti.
Silikozis nedeniyle hayatını kaybeden otuz dokuzuncu, son dört ayda ölen dördüncü işçi olan Yıldırak'ın silikozis hastası olan amcasının oğlu İdil Oral'ın da hayati tehlikesi var.
"Hasta olduğumu askerde öğrendim"
Geçtiğimiz Cumartesi günü (28 Şubat) Erzurum Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybeden Yıldırak erken yaşta kot taşlama işine başladı. Mahmutbey'deki iki atölyede çalıştıktan sonra dört yıl önce askere gitti.
Yıldırak, 2008 yılında kendisiyle yapılan röportajda yaşadıklarını şöyle anlatmıştı:
"İstanbul'da bir kot taşlama imalathanesinde 4 yıl boyunca, kötü şartlarda ve sigortasız olarak çalıştım. Böyle bir hastalıktan haberimiz bile yoktu. Aynı köyden olan Erhan arkadaşımızın ölümü sonrası bu hastalığı öğrendik. Zaten o günden sonra da o işte çalışmadık.
"İşten çıktıktan sonra askere gittim. Vatani görevimi Edirne'de yaparken askerliğimin son 15 gününde nefes darlığı çektim, göğsümde ağrılar hissettim. İlk zamanlar önemsemedim. 2005 yılı kasım ayında terhis olduktan sonra köyüme döndüm. Rahatsızlığım artınca Diyarbakır'daki Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gittim. 'Bu hastalığın tedavisi yok' dediler."
Taşçılar köyünün yarısı silikozis hastası
Yıldırak'ın köyü olan Taşlılar'da beş işçi silikozis nedeniyle hayatını kaybetti. 287 haneli, 600 nüfuslu köyün yarısından fazlası silikozis hastası. Bazı evlerde birden fazla hasta var.
84 kişi silikozis tedavisi gördüğü köyde son bir yılda silikozis hastalığına yakalanan gençlerden üç kişi hayatını kaybetti.
Silikozis hastalığı nedir?
Kot taşlama, kotların beyazlatılması, eskitilmiş görünümü verilmesi için, kumun, kuru hava kompresörleriyle kotların yüzeyine tutularak aşındırılması işlemine verilen ad. Bu uygulama sırasında solunan tozlar akciğerde silikozis hastalığına yol açıyor.
Sık rastlanan meslek hastalığı olan silikozis, kot taşlama atölyelerinde, döküm ve metal eşya işkolunda, Silikojen tozun solunum yolları korunma mekanizmasını aşarak akciğere kadar ilerlemesi sonucu meydana geliyor. Akciğer kan ve lenf damarlarında çekilmeler ve şekil bozukluklarının oluşmasına neden olan hastalığın tedavisi yok.
İşverenlerin gereken sağlık önlemlerini almaması nedeniyle oluşan silikozis hastalığının tedavisi yok. Kot Taşlama İşçileriyle Dayanışma Komitesi (KTİD), yaklaşık 4 bin silikozis hastası kot işçisi olduğunu söylüyor.
Sanatçılar kot işçileri için söyleyecek
Arif Sağ, Şebnem Sönmez, Cahit Berkay, Yasemin Göksu, Mor ve Ötesi, Kardeş Türküler, Anadolu Ateşi, Zeynep Tanbay, İclal Aydın ve "Elveda Rumeli" dizisinin oyuncuları, kot işçileriyle dayanışma gecesinde sahneye çıkacak.
Kot İşçileriyle Dayanışma Komitesi'nin düzenlediği "Sesimiz Nefesiniz" adlı gece 11 Mart Çarşamba akşamı saat 19.00'da Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek. (BÇ)
* "Sesimiz Nefesimiz" etkinliği hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.