Kosova Başbakanı Albin Kurti. (Fotoğraf: AA)
Kosova Başbakanı Albin Kurti, Sırbistan ile gerilime neden olan plaka tescil ve para cezası uygulamasının 48 saat ertelendiğini duyurdu.
Kosova hükümeti, daha önce ülkedeki Sırbistanlılar dahil, herkesin Kosova kimlik kartı ve plakasına sahip olması zorunluluğu getirileceğini, 1 Kasım - 21 Kasım arasında "yasadışı" plaka sahiplerine uyarı cezasının bugün itibariyle para cezasına dönüştürüleceğini açıklamıştı.
Sırbistan ile gerilimi arttırması beklenen bu adım karşısında ABD'nin Priştine Büyükelçisi Jeffrey Hovenier, sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak kararın 48 saat ertelenmesini talep etti.
Bu talebin üzerine bir açıklama yapan Kosova Başbakanı Kurti, Hovenier'a çalışmalarından ötürü teşekkür etti.
Kurti, "Hovenier'ın yasadışı plakalara ceza uygulama sürecinin 48 saatliğine ertelenmesi talebini kabul ediyorum. İki gün içerisinde sonuç elde etmek için ABD ve AB ile çalışmaktan mutluyum" dedi.
"Gerginliğin şiddete dönüşme olasılığı var"
Kosova Başbakanı Albin Kurti, dün (21 Kasım) Belçika'da Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüşmüş ancak bu konuda herhangi bir anlaşmaya varılamamıştı.
Aylardır devam eden sorunun çözümü için yapılan görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlandığını açıklayan Borrell, "Görüşmelerin başarısız olmasında ve gerginliğin tırmanarak şiddete dönüşme olasılığının ortaya çıkmasında iki tarafın da ciddi bir sorumluluğu var" dedi.
Sırbistan-Kosova gerginliğiSırbistan ile Kosova arasındaki gergin ortam, 1998-1999 yıllarında yaşanan Kosova Savaşı'ndan itibaren aralıklarla devam ediyor. Ahtisaari Planı ve Birleşmiş Milletler'in (BM) 1244 sayılı kararı doğrultusunda Kosova Meclisi 17 Şubat 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan etti. Sırbistan, Kosova'nın bağımsızlığını tanımadığını açıklarken, Sırbistan'da ve Kosova'da Sırp nüfusun yoğun yaşadığı kuzey bölgesinde protestolar düzenlendi. Sırbistan, 2008 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı halen kendi toprağı olarak görüyor. Öte yandan, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi amacıyla AB'nin arabuluculuğunda diyalog süreci başlatıldı. Avrupa Birliği'nin (AB) arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor. Bu bağlamda, Kosova ile Sırbistan arasında 2 Aralık 2011 tarihinde "Entegre Sınır Yönetimi Anlaşması" imzalandı. Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog süreci, 1 Ağustos 2022 öncesi yaşanan gerginlik gibi farklı nedenlerden sık sık kesintiye uğruyor. |
(SD)